Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie

Ostatnio przeglądając strony internetowe trafiłem na lampy ksenonowe do e32.Hm... pewnie myślicie nic dziwnego bo powszechnie wiadomo że do każdego auta można wsadzić ksenony.Tylko że zauważyełm pewną różnicę.Te lampy mają gładki glosz - a nie taki w takie paski jak te seryjne montowane.Chciałem się zapytać Was co to ma do rzeczy czy klosza jest gładki czy w paski - chodzi pewnie o rozproszenie światła tylko jak to sie ma do ksenonów.

Pozdrawiam

Opublikowano
kolega ma takie lampy w Golfie II - swica identycznie jak nacinane (widocznie odblysnik jest jakos inaczej profilowany) ale wyglad jest extra - mala wada: po ostatniej zimie mozna zauwazyc szereg odbic od kamyczkow....

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
hm - odbłyśnik raczej taki sam - najwidoczniej te paseczki nie mają jakiegoś znaczącego wpływu i chodzi chyba tu bardzije o estetyke wykonania sądzę
Opublikowano
Ponoc w xenoanch chodzi o czyszczenie brudu, ktory rzpraszajac swiatlo oslepia. Stad jest parcie na gladkie klosze. Niska temperatura swiatla + gladki klosz ulatwia zmywanie. Ja wsadzilem zamiast oryginalnych zarowejk zarniki ksenonowe i jest o niebo lepiej. W sumie to teraz wreszcie cos widze. Poniwaz mam oryginalnie zamontowane zmywacze nie obawiam sie zbytnio konfrontacji z policja - licze na to, ze skoro w tym modelu oryginalnie montowano xenony wlasnie do takich kloszy to powiem, ze tak zawsze bylo i tak z fabryki wyjechalo.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
Paski są właśnie do rozpraszania światła, nie ma znaczenia jakiego. Zwrócie uwagę, że xenony w np. e39 były z kloszami w paski i z gładkimi - ringi. A spryskiwacze reflektorów są potrzebne do systemu samopoziomowania xenonów i oczywiście do rozkładu światła. Słyszałem też :roll: , ale tego nie jestem pewien :oops: , że brud na kloszach po prostu zabija żarniki.
Opublikowano
Ja wsadzilem zamiast oryginalnych zarowejk zarniki ksenonowe i jest o niebo lepiej.

Pytanie: gdzie to robiles (w warsztacie czy we wlasnym zakresie) i ile Cie to wynioslo? Pozatym moglbys pokazac jakies fotki, bo wlasnie rozgladam sie za podobnym rozwiazaniem.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

Fotki widzialem tu na forum, poszukaj, byly chyba z e-34. Z tego co pamietam przy temacie zaroek xenonowych.

Mi robil kolega, choc mechanik, za robote nie wzial, same przetwornice i zarnik 600 PLN. Aktualnie zastanawiam sie, czy nie przlozyc tego do busa, ktorym jezdze (czekajac na kase na skrzynie :( ), to moze cos obfotografuje.

Jak jestes z poludnia to sprawdz [email protected], tam zrobia ci, ale za ok 1100 PLN

Pozdro

(OO=[][]=OO)
Opublikowano

Albo pooglądaj sobie tu (to jest człowiek z adresu powyżej) :

http://www.kaminpro.pl/

a tak przy okazji możecie się powołać na mnie (zawsze kontakt po znajomości jest lepszy ...) - ja z tego tytułu nie mam zysków, co najwyżej dobre stosunki ;-). Choć człowiek jest bardzo przyjemny i chętny w pomocy ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Witam.

Moze bedziecie wiedzieli co sie u mnie dzieje. Mianowicie po zapaleniu xenonow one samo sie jaks podnosza, i tak jesy za kazdym razem. Czy jest to nrmalne?

Pozdrawiam :D

Opublikowano
Witam.

Moze bedziecie wiedzieli co sie u mnie dzieje. Mianowicie po zapaleniu xenonow one samo sie jaks podnosza, i tak jesy za kazdym razem. Czy jest to nrmalne?

Pozdrawiam :D

Całkowicie normalne. To jest właśnie samopoziomowanie u mienia jest toczka w toczkie. :diabel_faja:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam Was serdecznie

...Tylko że zauważyełm pewną różnicę.Te lampy mają gładki glosz - a nie taki w takie paski jak te seryjne montowane.Chciałem się zapytać Was co to ma do rzeczy czy klosza jest gładki czy w paski - chodzi pewnie o rozproszenie światła tylko jak to sie ma do ksenonów.

Masz rację, "paski" na kloszu odpowiadają za rozproszenie i "ułożenie" plamy światła na drodze. Ksenony najczęściej (choć nie zawsze) mają gładkie klosze, gdyż

a) za plamę światła odpowiada budowa soczewka

b) plamę światła formuje odbłyśnik, wykonany w technice FF, czyli "wolnych luster".

Spryskiwacze są potrzebne w teorii do czyszczenia kloszy refelektorów z brudu, gdyż a drobinkach światło rozprasza się w sposób niekontrolowany. Inna sprawa, że tski sposób zmywania może być mało skuteczny, lepsze jest przetarcie mechanicze "na mokro" kloszy.

Samopoziomowanie nic tu nie ma do spryskiwaczy, jak napisał jeden z kolegów

pozdrawiam

Nurek

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Ostatnio przeglądając strony internetowe trafiłem na lampy ksenonowe do e32

a możesz podać link?

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

Opublikowano
tak jak napisła kolega wyzej spryskiwacze sa po to zeby czyscic, ale inna sprawa to taka ze jak sie montuje ksenony to według przepisow MUSZA byc zamontowane równiez spryskiwacze!! :twisted:
Opublikowano
tak jak napisła kolega wyzej spryskiwacze sa po to zeby czyscic :twisted:

A na jakiej zasadzie działa samopoziomowanie?. Musi być przeciesz jakiś czujnik, który odpowiada za info położenia. Czy jest to jakiś czujnik przechyłowy i na tej podstawie jest korekcja. Jak coś wiecie to dajcie znać.

thx

pzdr

Opublikowano
Jest - czujnik połączony z przednim wahaczem ... Silniczki w modelach z samopoziomowaniem (tzn. w xenonach) są też inne - "szybkie" i mają inne podłączenia - ale to tak na marginesie ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)