Skocz do zawartości

Pilot alarm + centralny zamek nie dziala: rozkodowany???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa piloty do mojej beatki 525iA Sa z znaczkami bmw wiec przypuszczam ze sa orginalne bmw made.Problem jest ze jeden z nich lezal u wlasciciela nieuzywany a drugi uzywany.Zmienilem baterie w tym drugim i dioda prauje ale pilot nie reaguje nic.Czy jest mozliwe ze poprzez duzy czas nieuzywania sie rozkodował?Czy to sie naprawia-koduje od nowa???

Czy ewentualnie ktos z szczecina lub okolic podpowie gdzie to naprawic???

Boje sie ze jak ten jeden sprawny pilot odmowi posluszensta bedzie problem.A moze trzeba zalozyc nowy alarm z pilotami juz wtedy dwoma?

:cry:

Opublikowano
najlepiej bedzie jak podjedziesz do jakiegos zakladu zajmujacego sie alarmami - na pewno pomoga.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Wlasnie bylem w zakladzie ktory montuje alarmy i powiedziano mi ze pilot sie rozkodowal bo nie byl dlugo uzywany.Nie moga tego zrobic.Ewewntualnie moga zamontowac nowy alarm: to juz koszty....I dlatego wlasnie pytam czy ktos mial podobny problem i moze jest szansa pilota naprawic,zakodowac od nowa czy cos.Moze w zachodniopomorskim jakies rekomendowany zaklad zajmujacy sie tym ktos zna?
Opublikowano
Wlasnie bylem w zakladzie ktory montuje alarmy i powiedziano mi ze pilot sie rozkodowal bo nie byl dlugo uzywany.Nie moga tego zrobic.Ewewntualnie moga zamontowac nowy alarm: to juz koszty....I dlatego wlasnie pytam czy ktos mial podobny problem i moze jest szansa pilota naprawic,zakodowac od nowa czy cos.Moze w zachodniopomorskim jakies rekomendowany zaklad zajmujacy sie tym ktos zna?

no szkoda, ze właściciel "serwisu" z alarmami nie zaproponował Ci nowej BMW z działającym alarmem... :twisted:

Weź instrukcję obsługi samochodu marki BMW i przeczytaj jak zaprogramować rozkodowanego pilota...

Czynność trwa ok 15 sek :wink:

W moim e-32 należy:

1. wsiąść do samochodu i zamknąć drzwi

2. odpalić stacyjkę (oczywiście 2 kluczykiem... :) zapłon - ale silnik nie chodzi)

3. zbliżyć pilota na 10-30mm do odbiornika znajdującego się na desce na środku przedniej szyby

4. Nacisnąć przycisk 1 na pilocie i trzymać tak do momentu migania diody na desce samochodu (tej która się zapala jak alarm uatkywnisz)

Nie wiem jak w Twoim modelu ale opis jest w oryginalnej "BMW User Manual" :lol:

Tu jest to opisane http://bmwe32.student.utwente.nl/johan/remote_locking/remote_locking.html

akapit "Programming the IR remote" na samym dole strony...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie.. (E32) Troche odbije od tematu.Czy jak jest akumulator padnięty ale nie do konca.Troche trybi,to alarm sie nie uzbroi?? Central zamyka drzwi,rozrusznik nie ma siły, ale cale oświetlenie sie pali w środku, Kontrolki tez -taki jest stan baterii. Przez pare dni nie mam mozliwości go naladować i sprawdzic..

Będziesz Mógł Wyprzedzać :D

Kto za młodu głupim nie był - ten na starość nie zmądrzeje...

Opublikowano

Podłącze się delikatnie do tematu...

Kupując moją lalkę dostałem jeden kluczyk. Niebyło w tym żadnego problemu gdyby nie to, że kluczyk w mojej Beci jest nowego typu (taki sam jak w E39) czyli z dwoma przyciskami do otwierania i zamykania drzwi.

Mam dwa pytania... kluczyk ma diodę świecącą na biało która ma pewnie pomagać w nocy trafić kluczem do staycjki. Jak się to ustroistwo zapala?

Druga sprawa to skąd wziąść taki oryginalny kluczyk? Czy poza ASO BMW są jakieś patenty na zdobycie oryginalnego surowego klucza?

Znalazłem na eBayu coś takiego ale nie mam pewności czy da się to zaprogroamować u mnie...

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=53910&item=4515919961&rd=1

lub coś takiego>>>

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=53910&item=4516506228&rd=1

Jeśli macie z tym jakieś doświadczenia to proszę o sugestie...

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Ja też mam takiego pilota. Dioda o której piszesz to dioda nadawcza podczerwieni (taka jak w pilocie TV). Ten alarm nie jest radiowy tylko na podczerwień. Jak masz pilota i central to po co podświetlać zamek?

Jeżeli jednak koniecznie musisz trafić po ciemku to najlepiej starą metodą... po palcu :lol: Ze stacyjką jest mniejszy problem bo oświetlenie wewnętrzne gaśnie z opóźnieniem.

Pozdr

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
. Jak masz pilota i central to po co podświetlać zamek?

Jeżeli jednak koniecznie musisz trafić po ciemku to najlepiej starą metodą... po palcu :lol: Ze stacyjką jest mniejszy problem bo oświetlenie wewnętrzne gaśnie z opóźnieniem.

Pozdr

Nie chodziło mi o zamek drzwi tylko o stacyjkę... ale teraz już wszystko wiem.

Pozatym dowiedziałem się przed chwilą wszystkiego od pewnego człowieka z branży... :wink:

Nowy kluczyk ma wady ale i zalety>>

Zaletą jest to, że kluczyk ma w sobie transponder (immobiliser) więc samym gratem nawet jak złamią Ci tzw. "pożyczacze" stacyjkę to i tak go nie odpalą... mówiąc krótko... z ulicy tego samochodu się nie weźmie.

Wadą natomiast jest to, ze kluczyk można zamówić w zasadzie tylko w ASO BMW. Może to zrobić tylko prawowity właściciel samochodu po okazaniu odpowiednich dowodów właśności auta.

Nie będę ukrywał, że cena ok. 650 PLN nie należy do przyjemnych.

Można co prawda kupić w tajemnym miejscu samą surówkę z transponderem za 450 PLN ale czystą. Zaprogramować, jak się dowiedziałem może ją tylko ASO BMW.

Można oczywiście kupić stary typ kluczyka bez transpondera ale wtedy jedynie do czego nam się on przyda to otwarcie drzwi. Silnika i tak przy jego pomocy nie odpalimy.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""