Skocz do zawartości

Poszukuję schematu podłączenia gniazda haka z org. modułem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem hak z oryginalnym modułem. Czy ktoś Mi może pomóc jak go podłączyć?Może jakiś schemat lub instrukcje. Pozdrawiam i liczę na pomoc-Magzyg
Opublikowano
Witam. Auto- 10.99 530d Touring , ale moduł nie wiem, mogę podać numer który jest na nim jak to coś da. Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Oryginalnie moduł przyczepki montowany jest po prawej stronie koła zapasowego. Ma jedno złącze 20pinowe.

Opis pinów:

1 - stop przyczepa 54A pin6 (czarny/biały)

2 - wsteczny przyczepa RSA pin8 (żółty/niebieski)

3 - przeciwmgielne przyczepa 55A pin2 (żółty/czerwony)

4 - lewe pozycyjne przyczepa 58AL pin7 (szary/czarny)

5 - prawy kierunkowskaz przyczepa 49AR pin4 (niebieski/żółty)

6 - prawe pozycyjne przyczepa 58AR pin5 (żółty/czerwony)

7 - lewy kierunkowskaz przyczepa 49AL pin1 (niebieski/czerwony)

8 - zasilanie, bezpiecznik F103 (czerwony)

9 - prawy stop (czarny/niebieski)

10 - tylny prawy kierunkowskaz (niebieski/brązowy)

11 - tylne lewe pozycyjne (szary/fioletowy)

12 - tylny lewy kierunkowskaz (niebieski/zielony)

13 - interfejs AHM/LM, moduł świateł (niebieski/brązowy/żółty)

14 - tylne prawe pozycyjne (szary/biały)

15 - masa (brązowy)

Do przyczepki idą:

- piny 1-7 z modułu oraz

- zasilanie, bezpiecznik F59 na przyczepa pin9 (czerwony/niebieski)

- masa na przyczepa pin13 (brązowy)

Piny 9,10,14 modułu podłączamy do tylnej prawej lampy

Piny 11,12 podłączamy do tylnej lewej lampy

Pin 13 podłączamy do modułu świateł (LCM), czarne złącze 54pinowe, pin34

Teraz trochę teorii.

Moduł przyczepki włącza i wyłącza lampy przyczepki oraz je monitoruje, czy nie są przepalone.

Informację o włączeniu kierunkowskazów, pozycyjnych i stopu otrzymuje z tylnych lamp auta.

Moduł przyczepki połączony jest (pinem13) z modułem świateł. Przewodem tym odbywa się cyfrowa transmisja. Połączenie to służy do:

- włączania lampy przeciwmgielnej przyczepki

- włączania lampy wstecznego przyczepki

- przesyłania info o spalonych żarówkach przyczepki

Próba komunikacji pomiędzy modułem przyczepki a modułem świateł odbywa się przy każdym przekręceniu kluczyków. Jeśli moduł świateł choć raz zobaczy moduł przyczepki a potem połaczenie to przerwiemy (np. odłączymy moduł przyczepki) to w pamięci modułu świateł zostanie zapisany błąd.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Witam Typer. Bardzo dziękuję za dokładny opis. Jestem CI bardzo wdzięczny!!! Pozdrawiam i po podłączeniu dam znać. Dzięki!!!!!
Opublikowano

Witam ponownie. Obejrzałem tą wiązke wraz z modułem:

-moduł ma 15 pinów

-we wiązce idącej do lwewj lampy są dodatkowo trzy brązowe przewody różnej grubości które nie wiem gdzie wpiąć

-posiadam niemieckie gniazdo i chciałbym żeby tak pozostało. , a tam jest więcej pinów. Może wiesz jak to dalej podłączyć Typer? Mimo to proszę o twój numer bo myślę że napotkam jeszcze inne niespodzianki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz-Magzyg

Opublikowano

Witam

Opis dotyczy auta z 10/99.

- Być może Twój moduł ma inne wyprowadzenia. Podaj numer części.

- Teoretycznie moduł ma złącze 20-pinowe ale, jak widać z opisu, tylko 15 pinów jest podłączone.

- z lewej lampy bierzesz tylko pozycyjne i kierunek, pozostałe przewody: brązowy i czarny/brązowy Cię nie interesuje (możesz np. jeszcze wziąć stamtąd masę, choć oryginalnie jest brana z punktu w prawym tylnym rogu bagażnika, nad akumulatorem - obok grubego kabla masowego z akumulatora)

- Oryginalne gniazdo ma 13 pinów, podłączasz 10 pinów wg opisu, 3 zostają niepodłączone.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Witam ponownie. Podłączyłem wszystkie kable, ale nie mogę znaleźć gdzie jest moduł świateł!!!! Nie mam pojęcia gdzie wpiąć ten kabelek do modułu. Proszę o pomoc-Magzyg
Opublikowano

Witam. Myślałem że gdzieś jest w bagażniku, bo jak nie to trzeba go siągnąć przez całą lewą strone auta. Walczę dalej i dzięki!!!

Magzyg

Opublikowano

:D Witam! Chciałbym sie pochwalić że udało Mi sie zamontować hak wraz z instalacją. Bardzo dziękuję koledze Typer, bo bez jego pomocy chyba by to się musiało skończyć u elektromechanika!!!Raz jeszcze dzięki Typer!!! :cool2: W sumie nie jest to takie trudne,ale trzeba wiedzieć co i jak. Opis który podał Mi kolega Typer sprawdził się w 100% :mrgreen: . Dzięki niemu wszystko poszło jak po maśle. Jedyny problem to wpinka w moduł świateł. Musiałem poprowadzić prawą stroną przewód z modułu haka do modułu świateł i wszystko gra, choć w ASO twierdzili uparcie że wtyk powiniwn być w bagażniku obok akumulatora, a go nie było!!!Drugim małym problemem było wycięcie otworu w zderzaku na zaślekę. Nie dosc że jest wielka to jeszcze wygięta jak zderzak.Myślałem że bez szablonu będzie to prawie niemożliwe, ale konstruktorzy BMW tu się popisali co później odkryłem. Po zdjęciu belki zderzaka i oczyszczeniu z piachu i innego brudu od środka okazało się że jest obrys jak dokładnie wyciąć otwór. Wyciąłem go po liniach i pasuje jak ulał. To chyba na tyle, mam nadzieję że mój opis przyda się komuś kto będzie montował oryginalny hak z modułem!!!

Pozdrawiam

Magzyg

• 9 lat później...
Opublikowano

Witam wszystkich

Jestem świeżym użytkownikiem mojej BMW E39 Touring z 2003roku z czujnikami parkowania przód i tył i mam problem ze znalezieniem schematu/instrukcji podłączenia haka orginalnego firmy ORIS! Czy ktoś mi pomoże i doradzi?

• 2 lata później...
Opublikowano
Siema mam problem z instalacją haka w E39 touring z 2001 rok. Otóż kupiłem Ori hak kompletny z wiązka i chciałbym się podłączyć pod instalacje auta ale kolory kabli od instalacji haka są inn niż w mojej instalacji. Dodam że hak jest z Niemca i moja E39 to Włoszka może ktoś coś pomoc z góry dziękuję????
  • 3 lata później...
Opublikowano

Panowie

Wszytsko ładnie i pięknie ale niech ktoś madry się wypowie jak działa komunikacja modułu LCM z modułem haka ??

Mam moduł Siemensa AHM II i ciapaty kabel na szczęśliwym pinie 13 wystawia mi 10.7 V. LCM z nim nie gada :nienie: