Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Просмотр ТВ / Телетекста в процессе движения

На сколько мне известно, это работает на всех Е39/Е38 с бортовым монитором и навигационной системой

первого поколения. Для навигационной системы второго поколения (после 97 года) необходимо

использовать "яркость" вместо "контраста" для ТВ и "цвет" вместо "яркости" для телетекста. Я знаю, что это

работает на 7-ой серии, вплоть до 99 модельного года, однако, начиная с 2000 года, эта возможность

отключена. На этих авто включить ТВ во время движения можно только с помощью DIS тестера. Как

конкретно, я пока не знаю.

Насколько я знаю, модернизация программного обеспечения до самой последней версии навигационного CD

не блокирует эту возможность.

Собственно процедура:

* Установить ключ зажигания в позицию II (двигатель запускать не нужно)

* Войти в режим просмотра ТВ

* Войти в "настройки"

* Войти в "контраст" (движок настройки становиться зеленым)

* Когда зеленый движок регулировки видим, нажать и удерживать кнопку управления

* Повернуть ключ зажигания в положение выключено (продолжайте удерживать кнопку нажатой!)

* Выждать 8-10 секунд (отсчет времени должен быть достаточно точен!)

* Отпустить кнопку

* Включить зажигание

Теперь Вы можете смотреть телевизор во время движения (но всегда, я бы сказал, по меньшей мере, одним

глазом следует наблюдать за дорогой!)

Для просмотра телетекста используется та же самая процедура, но вместо "контрастности" следует

использовать "яркость".

http://gren.ru/links.html

Opublikowano (edytowane)

skorzystałem z translatora, więc nie śmiejcie się z tego tłumaczenia ;). Kto będzie chciał skorzydstać, to coś się domyśli ;) :)

Po małych poprawkach ;)

" Przejrzenie TV / Teletekstu w czasie ruchu na ile mi wiadomo, pracuje na wszystkich E39/E38 z monitorem i systemem nawigacyjnym MK I. Dla systemu nawigacyjnego MK II (po 97 roku) niezbędne jest wykorzystanie "brightness" zamiast "contrast" do TV i "color" zamiast "brightness" do teletekstu. Wiem, że to pracuje w serii 7, aż do roku modelowego 99 , jednak, zaczynając od 2000 roku, ta możliwość jest odłączona. W tych autach by włączyć TV podczas jazdy można tylko za pomocą DIS testera, jak konkretnie, na razie nie wiem.

O ile wiem, modernizacja oprogramowania w ostatniej wersji systemu nawigacyjnego MK IV blokuje tę możliwość.

Właściwia procedura:

-włączyć klucz w pozycję II (silnika włączać nie trzeba)

-wejść w tryb TV

-wejść w "SET"

-wejść w "contrast" (belka kontrastu robi się zielona)

-kiedy widzimy zieloną belka kontrastu, nacisnąć i utrzymywać gałkę sterującą

-obrócić klucz zapalania w wyłączone (trzymać naciśniętą gałkę) !

-przeczekać 8-10 sekund (odliczanie czasu powinno być ścisłe!)

-puścić gałkę

-włączyć silnik

Teraz możecie oglądać telewizję w czasie jazdy (ale zawsze, powiedziałbym, co najmniej, jednym okiem należy obserwować drogę!) dla przejrzenia teletekstu jest wykorzystywany ta inna procedura, ale zamiast "Contrast" powinien wykorzystać "brightness"". "

Trochę to zawiłe ;) :) ale zawsze coś :)

Edytowane przez szymbr

Niech moc (BMW) będzie z Wami :)

Szymon

Opublikowano
Blokada usunięta działa ok :cool2: .Tylko za wiele to nie widac podczas jazdy oprócz śniegu :) ewentualnie można podpiąć jakiś sygnał na AV z przenośnego DVD.
Opublikowano
A tak bardziej po naszemu mógłby ktos wyjasnić jak to zrobić.

Pozdrawiam

MarinoX

Kluczyk w pozycje II włączasz TV-wchodzisz w SET-CONTRAST lub BRIGHTNESS trzymasz gałę wsciśnieta az podświetli sie na zielono i wyłączasz zapłon po 10 sekundach puszczasz gałke i możesz sie cieszyc padajacym sniegiem podczas jazy :D

Opublikowano
... Wiem, że to pracuje w serii 7, aż do roku modelowego 99 , jednak, zaczynając od 2000 roku, ta możliwość jest odłączona. W tych autach by włączyć TV podczas jazdy można tylko za pomocą DIS testera, jak konkretnie, na razie nie wiem.

O ile wiem, modernizacja oprogramowania w ostatniej wersji systemu nawigacyjnego MK IV blokuje tę możliwość.

...

Działa ta procedura we wszystkich modelach BMW do roku 1999 włącznie, w 2000r. z monitorem 4:3, czasami działa, czasami nie (to zależy od tunera TV ...), z monitorem 16:9 nigdy nie działa - w tych przypadkach odblokować można modułem elektronicznym "TV Free".

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Widze że wyszła smiechowa instrukcja :D Dzisiaj sprawdze czy to działa :lol:

Już trochę to popoprawiałem ;) pisałem mniej więcej tak jak przetłumaczył translator ;)

Niech moc (BMW) będzie z Wami :)

Szymon

Opublikowano
Widze że wyszła smiechowa instrukcja :D Dzisiaj sprawdze czy to działa :lol:

Już trochę to popoprawiałem ;) pisałem mniej więcej tak jak przetłumaczył translator ;)

Jest ok :cool2: :cool2: