Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam pytanko czy pzez niewłaczenia ogrzewania w czasie niżej temperatury i dłuzszej podózy moze wpłynac na przegrzewanie sie silnika... spowodowane złym działęm elektrozaworu albo jego zawieszeniem...

chodzi o róznice tempteratur i braku mozliwości uwolnienia ciepła... : >

miałem taki przypadek i mysle ze było to tym spowodowane... było dosc zimno z 4 , 5 stopni i jehałem trasa bez ogrzewania...

ani zadnych nawiewów i zadnych innych przyczyn niebyło... typu uszczelka , pompa, wisko itd...

zapowietrzenie tez odpada była pare razy odpowietrzanie łącznie z wymiana elektrozaworu waz górny ciepły... dolny chłodny nie wywala płynu i srednio naprezony nienapuchniety ....

Opublikowano
hmm...? no co ty :) tzn ze jak jest zimno trzeba grzac w srodku ? chyba tylko zeby zegary nie pozamarzaly....Ja nigdy nie grzeje.... tylko zeby szyby odparowac....potem zamykam...bo sie senny robie :D

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

heh... ale ja miałem problem z elektrozaworami które z tego co się orientuje maja wpływ na przegrzewanie sie lub... zachładzanie silnika...

dlatego pytam... bo miałem z tym kłopot...

teraz w sumie tez nie mam duzo jeżdze ale miałem taka sytuacje i nie wiem dlaczego...

tak samo przy właczaniu klimy i duzej tempteratury silniak na chwilke strzałeczka temp. zeszła w dół i nie wiem czego to przyczyna...

moze elektrozawory... szwankuje czy cos... przy duzej róznicy ale mimo wszystko szybko dochodza

dodam jeszcze ze podczas gdy sie troszku przegrzał to z nawiewów miałem srednio ciepłe powietrze a pownno byc gorace a jak juz zaskoczyło.. to było cały czas ok

Opublikowano
no sluchaj jak masz cos powalone z obiegiem to calkiem mozliwe....a Moze masz weze powalone? zle polaczone? i gdzies masz obieg zamkniety :D:D:D.....

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

heh teraz to juz nie mam... tak mysle

od 3 dni katuje auto... zimno jeżdze był ostanio upadł 27' to z klima ostanio chłodniej z rana zrobiłem 40 km po miescie bez sensu w kółko i stoii w miejscu...

podejrzewam ze chwilowo zawór niezaskoczył dobrze... i był obieg zamkniety... byc moze przez notorycznie niuzywanie nawiewów jakich kolwiek...

weze na pewno dobrze heh... jakby były xle to notorycznie by sie działo... a tak niedzieje sie zupełnie nic... tylko raz miałem taki przypadek...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może termostat zapomniał się otworzyć? Czasami się może zdarzyć, ale to już znak, że trzeba się mu przyjrzeć i może wymienić płyn (coś w nim może pływać). Ale jak masz ok, to poczekaj jeszcze trochę.
Kai
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam : ) jeździłem duzo i nic sie w sumie nie działo...

jednak...

dziśbyło zimno.. i na chwilke poszła w góry i znowu ogrzewania nie było... poczekałem sobie na postoju ok 1 min... jak doszło do pionu...

jadę ogrzewanie zaskoczyło ( od poczatku maiłęm na 32 stopnie ) i juz ok....

dzieje sie to tylko czasami... (zrobiłęm ostanio jednocznie ponad 200 km i nic ) ale jak jest zimno i elektrozawór niezaskoczy nie ma ogrzewania w kabienie leci chłopdek i jest obieg zamkniety... hmmm wiec leektrozawór zobaczyc czy coś ?

tak juz potem cały czas jest ok.. jak wyłącze ogrzewanie tez.. ale jak juz zaczyna parzyc i w pełni zaskoczy na zimnym silniku : )

Opublikowano

a ha jeszcze jedno nie mam podłaczonej takiej jednej rury : )

chyba od nawiewów jedna jest ta z lewej prawej strony w kabienie a lewej pod maska a tej drugiej nie ma.. jest taki duzy otwó podłaczyc to lepiej : ) ?

Opublikowano
może być układ zapowietrzony a co do tego że jak włączysz klimę to temperatura trochę spadnie to po prostu włancza się wentylator klimy
Opublikowano
Co do elektrozaworów, nie chcę robić nowego tematu... To normalne, że jak są "otwarte" to słychać co kilka sekund takie ciche "puknięcie"?
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg