Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam pytanie, jak ladowac akumulator w bmw e46? chodzi mi glownie o podlaczenie kabli, kolejnosc ich odlaczania i podlaczania.

z gory dziekuje.

Opublikowano
witam...jak odlanczasz aku to pierwsze - /minus/ .... nastepnie +/plus/ przy prostowniku odwrotnie tak samo w samochodzie /+/...../-/ dotyczy wszyskich aku i samochodow chodzi o to zeby nie zrobic zwarcia niechcacy... :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dodatkowo - nie musisz wyciągać akumulatora z auta, żeby go naładować.
Kai
Opublikowano
witam,

mam pytanie, jak ladowac akumulator w bmw e46? chodzi mi glownie o podlaczenie kabli, kolejnosc ich odlaczania i podlaczania.

z gory dziekuje.

Wyłącz prostownik, podłącz kable i włącz prostownik i na pewno nic się nie stanie

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
w komorze silnika jest specjalny /+/ taki osloniety plastikiem przy prawym kielichu i tak samo /-/ tylko nie osloniety.. :cool2:

oki. Zwracam honor. Co prawda sądzę, że to trochę naciągane miejsce na ładowanie aku, ale fakt - da się.

pzdr

Poprawcie mnie, jeśli się mylę...
Opublikowano
Co prawda sądzę, że to trochę naciągane miejsce na ładowanie aku, ale fakt - da się.

To nie jest naciągane miejsce, tak jest napisane w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Ja nie ryzykowałbym z odł. Akumulatora. pozdro

A mozna wiedzieć czemu?Bo sprawa wydaje sie prosta.Masz zamiar nigdy nie wymieniać aku? :wink:

Akumulatora się nie odłącza bo immobilaizer może wariować, alarm tak samo, dwa: trzeba nastawiać zegarek:), ładuje się przez plus z przodu (mase mozna podłączyć pod cokolwiek niemalowane (np dziura do zatrzasku klapy) tak samo się odpala z kabli. Miejsze ryzyko że rozwalisz aku gdy pomylisz bieguny. (zdarza się szczególnie gdy masz klemy z prostownika nieoznaczone).