Skocz do zawartości

Strata mocy za zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od czasu jak zrobilo sie w nocy chlodno, mam taki problem, ze przy zimnym silniku bmka traci moc, zazywczaj dzieje sie to na samym poczatku jazdy i na jedynce. Po pierwszej minucie jazdy juz wszystko wraca do normy. Ta strata mocy trwa przez jakas sekunde.

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano
Mam bardzo podobną sytuację tyle że w silniku 2,5l . Przy zimnym silniku na ok 2200 obr. delikatnie się przydławia.Wszystkie filtry i świece wymieniłem obstawiam teraz sondę.Tak jak u ciebie występuje to tylko na zimnym silniku.Kupię sondę w tym tygodniu i napiszę czy pomogło.Lambdy niestety też mają swoją określoną żywotność , podobno ok. 100-tyś.
Opublikowano

Najlepiej podepnij auto pod komputer i zobacz czy nie masz będu sondy, polecam choćby najzwyklejszego Carsofta za 200zł z allegro

Mi się sprawdza...

.
Opublikowano
Większość samochodów dławi na zimnym silniku- to jest raczej normalne - inaczej optymalną temperaturą nie było by 90 st. Celsjusza tylko 30-40 st. - a z drugiej strony piłowanie zimnego silnika skraca jego żywotność ale jeśli uważasz że to się wcześniej nie działo powymieniaj filtry -jedź na sczytanie błędów z kompa- i wtedy zobaczysz czy jest dalej to samo czy nastąpiła jakaś poprawa
masqo
Opublikowano

przede wszystkim to sonda lambda nie bada skladu spalin na zimnym silniku.dopiero jak silnik przestaje pracowac na ssaniu sonda zaczyna diagnozowac mieszanke,czyli po osiągnięciu odp.tem silnika.

pozdro.

Opublikowano
A właśnie że sonda działa na zimnym silniku. Po to jest stosowana w niej grzałka. Gdy silnik jest zimny sonda jest podgrzewana sztucznie. Sondę najlepiej i najszybciej sprawdzić odpinając jej wtyczkę. Przejechać się i zobaczyć czy dalej jest muł. Jeżeli dalej tak samo to sonda jest ok. Pozdrawiam
http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg