Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, zrobiłe sobie dziś diagnozę carsoftem bo mam uszkodzony czujnik ABS

Ale pozatym system zdiagnozował mi error Airbagu

Version: Airbag BAE (Driver + Passenger AB)

Part nr. 8362119

Hardware nr. 3

Software nr. 5

Release Date: 12/93

Supplier MBB

Code index 4

17 Spannungsversorgung - co to oznacza

Ale kontrolka Airbag mi sie nie świeci (może ktoś wyciągną lampkę zza zegarów - jeszcze nie sprawdzałem

Czego to może być usterka dokładnie ??

??!!!!!

.
Opublikowano

Witam

Moze ci to cos pomoze. W wersjach ecu z poznych lat 90 z 4 poduszkami czesto spotykany byl podobny problem, mianowicie wywalalo blad i swiecila sie poduszka na instrument packu. Wystarczylo rozlanczyc poduszki boczne (bo one najwiecej problemow stwarzaly), te zolte wtyczki pod siedzeniami, zlaczyc z powrotem i wszystko wracalo do normy, swiatelko juz nas nie straszylo i blad nie byl logowany. (robilem tak w range roverze i w r75 zawsze z pozytywnym skutkiem). Jezeli ci sie uda to sprobuj rozlanczyc i zlaczyc ponownie poduszki, jezeli problem sie rozwiaze bedzie bardzo dobrze, jezeli nie to istnieje prawdopodobienstwo uszkodzenia obrotowej czesci znajdujacej sie pod kieronica, ktora posredniczy w przekazywaniu sygnalow elektrycznych - taki stycznik obrotowy (rotor copuler), mozesz bardzo prosto sprawdzic miernikiem. Pozdrawiam

Witam wszystkich.
Opublikowano

w takim razie spróbuję rozłączyć i złączyć poduszki, tylko gdzie znajdują się wtyki do tych poduszek (mam tylko dwie kierowcy i pasażera)

pzdr.

.
Opublikowano
Wyjmij poduszke delikatnie, pod nia znajduje sie maly wtyk z dwoma pinami delikatnie go odczep, mozesz sprawdzic miernikiem element nr 3 slip ring (u mnie w robocie troche inaczej na to mowia), bardzo wazne aby ten slip ring byl sprawny! Do drogiej poduszki moze uda ci sie dostac od strony schowka. Nie wiem akurat jak w trojce (mozesz ktos jeszcze pomoze), ale trzeba uchylic calkowicie schowek, sprawdz moze wystarczy w tym celu nacisnac prawy i lewy element zawiasu.
Witam wszystkich.
Opublikowano

Rozumiem że robić to na zdjętych klemach ?? (oprucz sprawdzania kontrolką - wtedy bede musiał podłączyć)

ma ktoś może jakieś ilustracje ?

.
Opublikowano

o ile dobrze pamiętam, to jak zrobisz test zegarów, to powinna Ci się zapalić lampka poduszki - jak się nie zapali, to jej nie ma, ale, że nie pamiętam na 100%, to wyjąłbym jeszcze dla pewności bezpiecznik poduchy i wtedy jak lampka jest, to na pewno się zaświeci

możesz oczywiście od razu wyjąć zegary, ale to trwa nieco dłużej

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
jeżeli rozłączysz poduszkę zostanie zapisany trwale błąd i będzie to wymagało resetu komputerem

to prawda, tyle, że błąd już tam siedzi :idea:

BTW - od spalonego bezpiecznika błąd się chyba nie zapisuje na kompie? pytam, bo nie wiem, ale w sumie byłby to absurd

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Po rozpieci poduszki blad zostanie zalogowany ale kontrolka znika (jezeli polaczenia elektryczne sa sprawne). Jak i tak komputera nie ma to pozostaja jedynie takie metody.

Ps

Ja robilem to w kilku samochodach z podlanczona bateria i wyciagnietym kluczykiem.

Jezeli baterie rozlonczysz to blad sie nie zaloguje (na czystym aucie) i kontrolka nie zniknie - uklad nie bedzie dzialal.

Partyzantka niestety no ale bez kompa co innego mozna zrobic.

Witam wszystkich.
Opublikowano

Błąd ywczytałem z interfejsu i tak też spróbuję go potem wykasować

Po przekręceniu w 2 pozycję nie zapala mi się airbag - ani na chwilę

macie jakieś dokładniejsze instrukcje jak zdjąć poduszkę i co dalej robić - nie chciał bym eksperymentować w ciemno bo to Airbag i w razie wypadku może mi życie uraroać

.
Opublikowano

czyli muszę airbag wyjąć i ona gdzieś tam będzie już widoczna ??

Airbag się jakoś specjalistycznie wyciąga, czy go poprostu bardziej na siłę wyciągnąć ?

.