Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukam jakiegoś auta w dieslu do 14 tys zł Zainteresowałem się BMW Za tą cenę mogę znaleźć E 34 lub E 36 Jak porównacie te dwa modele jeśli chodzi o komfort jazdy, wytrzymałość techniczną i karoserii oraz koszt utrzymania (ceny części, spalanie itd)? Jeśli chodzi o E 36 to czy komfort jazdy dieslem różni się znacznie od benzyniaków (chodzi głównie o hałas) Z góry dziękuję za opinie i porady
Opublikowano

w e34 komfort jazdy bedzie wyższy niz w e36, e 36 ma za to ciut bardziej nowoczesniejszy wyglad, ceny części podobne.

diesle sa praktycznie takie same w e36 i e34 (2,5l)- pracuja bardzo przyzwoiciepodcas jazdy w ogóle nie słychac ze to diesel

w e36 jest jeszcze mały diesel 318 tds- dla oszczednych

Opublikowano
Właśnie interesuje mnie ten mniejszy silnik Czy da się nim w miarę oszczędnie jeździć? Czy sobie odpuścić i szukać lepiej czegoś innego? Zastanawiam się nawet nad dołożeniem trochę kasy i kupnem Alfy 156 Bo po tych postach które czytałem na temat TDS w E34 to jestem skołowany Na razie nie mam czasu szukać in formacji o 318 TDS ale na pewno spróbuję W dalszym ciągu jestem wdzięczny za wszelkie informacje i porady
Opublikowano

Diesel 1.8 w E36 pali niewiele mniej niż benzynowy 1.8 - według instrukcji różnica to max 2 litry na sto . Z mocą tu rewelacyjnie nie jest - to najsłabszy silnik w E36. 2.5 pali sporo - choć według instrukcji mniej więcej tyle co benzynowy 1.8 - tds ma już przyzwoitą moc, a td tylko 115 koni (dane z instrukcji).

Diesle w starych BMW średnio nadają się do oszczędzania - chyba, że ktoś ma dostęp do taniej ropy, albo chce E34 czy E36 a nie lubi gazu. Z tego co widzę, to E34 jest solidniejszy. Koszt utrzymania podobny.

Tylko dość trudno teraz kupić nie zajechanego diesla.

Opublikowano

moze i 318tds pali niewiele mniej, ale zawsze te 2-3 litry roznicy sa. mi pali 6-6,5 na trasie i 7,5 w miescie(wawa) a wolno nie jezdze. dodajac do tego ze ropa jest tansza... jest bardziej oszczedna niz 318i. spalanie: http://images.spritmonitor.de/151814.png

Jesli chodzi o osiagi to bym tak nie dyskredytowal tdsa. Bylem w te wakacje na Krymie moim 318tds (105km 222Nm) ze znajomym 318i M40 i kolega byl bardzo zaskoczony elastycznoscia, przyspieszeniem na podjazdach i przy wyprzedzaniu mojej bawarki.

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png