Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chyba padła pompka po południu jadę kupić nową ale chciałbym się jeszcze upewnić.

Auto nagle bez oznak zbliżającej się awarii odmówiło posłuszeństwa.

Podjeżdżam na parking wyłączam silnik... za 15 min chcę odjechać, silnik nie zaskakuje, nawet nie kichnie, nie zakaszle.

[...]

Po sprawdzeniu stwierdzam że pompka nie pracuje... Ppatrzę na schemat el. i sprawdzam: bezpiecznik, przekaźniki przy DME, identyfikuję kable i mierze napięcia na kostce. Wszystko OK.

Demontuję pompkę paliwa, chodzi jak szalona bez zgrzytów stuków bez zwalniania w każdej pozycji. Montuję ponownie. mimo rozładowanego aku silnik startuje od pierwszego przekręcenia kluczyka.

Wyłączam silnik i ponownie uruchamiam... Zakręcił się może ze 3s.

Powtarzam demontaż, znów chodzi. Montuję, znów odpala bez zwłoki mimo gasnących kontrolek. Wyłączam i znów nie mogę odpalić...

Moim zdaniem pompka się zawiesza.

Macie jakieś propozycje co jeszcze sprawdzić?

CB: 161BD221
Opublikowano

No to dla potomnych i osób które nie boją się opcji "szukaj". Może komuś się przyda.

===========

Wymieniłem pompkę i moja rakieta znów śmiga. Nie wiem czy to nie subiektywne odczucie ale mam wrażenie że chodzi równiutko na wolnych obrotach z czym czasem był kłopot oraz jakby lepiej się zbierała - to ostatnie wrażenie to pewnie przez to że przez kilka dni jezdziłem E32 M60B30 :)

Pompka od dawna nie dawała takiego cisnienia jak powinna. Podpiałem wężyki które skierowałem ponownie do baku by sprawdzić "na oko" różnicę ciśnienia. Była diametralna. Stara pompka zaskakiwała jak była opróżniona i chodziła nawet pod cisnieniem ale tylko do pierwszego, czasem drugiego wyłączenia i więcej nie startowała - o objawach pisałem wyżej.

CB: 161BD221