Skocz do zawartości

Co ile wymieniacie drążki kierownicze w E32?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co ile wymieniacie drążki kierownicze w E32? Ja 10.000 km temu wymieniałem końcówki + środkowy; 3 000 km temu amortyzatory i niestety coś mi stuka.

Stuka mi głównie jak przejeżdżam powoli przejazdy kolejowe. Gdy dociskam auto ma postoju amortyzatory pracują jak trzeba i nic nie stuka. Jakiś luzów na kierownicy też nie czuje. Przy minimalnym ruchu kierownicy ruszają się koła. Lewe i prawe tak samo.

Plastikowe nadkole przy lewym kole jest jakoś trochę kijowo przymocowane... sam nie wiem... czy to może stukać tak że słychać w środku?

Dodam jeszcze że delikatny stuk jest czasem słyszalny przy powolnej jeździe po żwirowej drodze. Bardzo delikatny.

Pozdrawiam

Opublikowano
oczywiscie moze to stukac, mi kiedys w mercedesie wlasnie stukala oslona silnik, szukalem szukalem i wkoncu znalazlem, a w e36 stukal mi filtr paliwa nieprzymocowany, walil o podwozie, sprawdz tez laczniki stabilizatora, to w polsce najczesciej kwalifikuje sie do wymiany
www.auto-optima.pl
Opublikowano
  • Autor
zapewne łączniki stabilizatora ew. moze lacznik drazka srodkowego (takie male ustrojstwo) jest tam tuleja

Właśnie robiłem taki test, skręciłem maksymalnie koła w lewo i próbowałem poruszać tym łącznikiem... nic... żadnego luzu nie czuje...

Tylko może takie sprawdzanie jest do niczego? :)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Wymieniam pierwszy raz po 16 latach i wymieniam na oryginały.

Pozdrawiam Kanap

Chcesz powiedzieć że łączniki wytrzymały 16 lat??? A ile dałeś za oryginały? Jakiej firmy są oryginały?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Nie łączniki tylko całe Drążki kierownicze. Ceny jeszcze nie znam bo znajomy ma mi je przywieść z Niemiec ( on pracuje w bmw więc ma rabat pracowniczy) . Myślę że niema sensy wkładać zamienników i co roku babrać się w to samo. w miarę możliwości wszystkie podzespoły wymieniam na oryginalne bądź fabryczne zamienniki przynajmniej mam raz na długi czas.

Pozdrawiam Kanap