Skocz do zawartości

Kopci strasznie, leje się olej spod kolektora wydechowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam BMW E39 523i z 1996r. Ile przebiegu tego nawet najstarsi górale nie wiedzą.

Problem mam następujący: Kopci niemiłosiernie z wydechu na niebiesko, śmierdzi olejem nawet w kabinie. Dodatkowo spostrzegłem wyciek oleju spod kolektora wydechowego. Czy dobrze rozumuję, że leje się tam uszczelniaczami zaworowymi? Czy poleciały już wek może pierścienie i tłok wywala olej do kolektora wydechowego?

Czy czeka mnie remont czy może na początek spróbować wymienić uszczelniacze zaworowe - chciałbym to zrobić bez zdejmowania głowicy o ile w moim silniku się da.

Samochód mam krótko i jeszcze nie wiem ile faktycznie oleju łyka...

Poradźcie coś bo nie chce się na próżno w koszty walić jeżeli jest opcja wymiany samych uszczelniaczy...

Dzieki z góry i pozdrawiam

Hazell

Hazell
Opublikowano
Tez mam podobny problem....tyle ze mi dymi dosc mocno na niebiesko jak do konca cisne gaz....czyli daje po garach.....ale ja nie mam zadnych wyciekow.....no i powiem ze troche bierze tego oleju(polsyntety castrol) :worried:
Opublikowano

Witam Panow .

Ja mam podobny problem z tym ze jak jezdze do 3000obr/min to nie znika mi olej albo bardzo malo jezeli powyzej , zmieniaja sie fazy rozrzadu i tj skok zaworow i wtedy wypija ile mozna silnik zaraz jest pusty a rola leje sie jak z kranu.

Auto jezdzi i ma moc bez problemu 200. Kompresje ma.

Modle sie aby to byly zawory.

A jak u was poradziliscie sobie z tym ??