Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przekopałem forum jak również książkę "sam naprawiam...." i jakoś nie znalazłem, jakie powinny być rozmiary tarcz hamulcowych wentylowanych na tył i przód, jak to jest z tarczami z E46 czy pasują do E36 i najważniejsze jakie nie za drogie tgarcze i klocki byście polecili?

z góry dzięki.

ps. moje autko jest z 96 roku

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
no też włąśnie o Mikoda myślalem, tylko oni nie mają na tył wentylowanych i chce właśnie looknąć czy bardzo się różnią wymiarami. Bo na przód mają fajne nawiercane i frezowane. Ktoś tu z forum ma właśnie takie na przodzie od dłuższego czasu i bardzo je chwali, tylko z tym tyłem niefajnie że nie mają wentylowanych bo wolałbym wszystkie takie same.
Opublikowano
no właśnie pisałem do nich i odpowiedzieli że nie mają niestety wentylowanych na tył, a sprawdzałem na tej stronce to różnica na średnicy jest 10mm a na grubości 3mm, wiesz na upartego można by obtoczyć i splanować do wymiaru, ale ja bym chciał nawircane i nacinane więc splanowanie odpada i porażka. Napiszę jeszcze do nich czy na zamówienie są w stanie zrobić na tył.
Opublikowano

Różnica w wymiarach tarcz hamulcowych przód/tył między modelami E36 a E46 (porównałem obie wersje Coupe z silnikami 2.5)

Przód: E36 Tarcza wentylowana 286x22, tył tarcza pełna 280x10

Przód: E46 Tarcza wentylowana 300x22, tył tarcza wentylowana 294x19

Prawdopodobnie do zamontowania tarcz hamulcowych z modelu E46 będą potrzebne kpl zaciski wraz z prowadnicami, ciekaw jestem czy będą pasowały mocowania do zwrotnicy E36 - sam bym chętnie zamontował większe tarcze.

Jeśli chodzi o firmę Mikoda, ich produkty są OK - katowałem na tarczach które nieco dla mnie przerobili klocki EBC Red... i podczas wymiany klocków po 6000 km pojawiły się co prawda pęknięcia na kilku otworach ale do dzisiejszego dnia nie mam kłopotów z biciem podczas hamowania jak również nie przybywa ani nie powiększają się w/w pęknięcia (aktualnie używam Ferrodo DS 2000) a zestaw nadal ciężko pracuje nad zatrzymaniem furki.

Fortki tarcz w galerii - dla zainteresowanych mogę podać więcej informacji na temat zamówienia (nr katalogowy MIKODA oraz cenę)

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
No właśnie Mikode sobie odpuściłem bo niestety nie robią tylnych wentylowanych a ja takie posiadam, niestety na zamówienie nie chcą zrobić, chyba się skuszę na zimmermana z klockami Jurid