Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!! Jestem nowy na forum mam mały problem. Moja becia czasami nie odpala, tzn. często odpala normalnie, za pierwszym cyknięciem, ale czasami nawet nie zakręci (kręce kluczykiem i żadnej reakcji silnika) . Gdy przekręcam kluczy słychać tylko deliktne cykanie spod maski. Co to może być?? To wina stacyjki, czy może są już zużyte szczotki w rozruszniku?? A może to jeszcze coś innego. HELP
Opublikowano
STawiałbym na rozrusznik mam podobny problem slabo krenci a czasami przekrencam kluczyk a kontrolki przygasaja POwiem tak bardzo ale to bardzo prze......e jest wykrencic ten rozrusznik Trzeba pol silnika rozkrencic
Opublikowano
akumulator wstawiłem wczoraj nowy, narazie jest bez problemów. na starym akumulatorze kilka razy pod rząd odpalał. Czasami gdy go zgasiłem i chciałem odpalić po 5 min. to nic sie nie działo. Jakby samochód umarł
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

własnie, mam ten sam problem, i kontrolki nie przygasają. przekręcam kluczyk i żadnej reakcji, zapalają się kontrolki i tyle a po jakimś czasie podchodze i odpala.

mało tego probowaliśmy na pych go odpalić i nie chciał(może za słabo pchany) moze ktos to juz miał?

Opublikowano
od wymiany akumulatora, samochód cyka jak zegarek. Narazie nie miałem problemu z odpaleniem. Radziłbym najpierw zmierzyć napięcie na aku, jak będzie zbyt niskie to go wymień. Mnie wymiana pomogła
Opublikowano

z tego co widze to aku jest z lutego tego roku, a wracając do mojego przypadku to zdarzyło mi sie to 2 razy:

1 razem spalił mi sie bezpiecznik od rozrusznika

2 razem bezpieczniki były ok

Opublikowano

pierwsze co bym radził zrobić przy owym"cykaniu" przy odpalaniu to sprawdzić klemy.

1. zdjąć,

2. oczyścić papierem ściernym klemy i bolce na aku

3. najlepiej posmarować po czyszczeniu delikatnie wazeliną techniczną(tylko cieniutko) ale to już nie jest konieczne.(zapobiega to osiadaniu śniedzi)

4. przy zakładaniu przestrzegam przed nabijaniem klem na bolce!!!!!!lepiej rozkręcić i założyc i skręcić. inaczej można uszkodzić bardzo łatwo i szybko strukturę aku.

Pozdrawiam

Opublikowano
no i lipa, okazuje się, że to nie była wina akumulatora. Znowu nie chce palić. Podejrzewam, że to stacyjka lub rozrusznik, ale bardziej obstawiałbym stacyjke.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kiedys mialem taki problem w kadecie jeszcze:D chodzilo o rozrusznik, byl juz do wymiany i czasami cos tam nie zaskakiwalo, czesto tez jeszcze jak bylo duzo maluchow na drogach mozna bylo zobaczyc jak gosciu po probach odpalenia auta wychdzil z mlotkiem i stukal w rozrusznik, tak samo robilem jak mialem kadeta, sprobuj, jak poskutkuje to juz wiadomo co jest nie tak, i daj znac bo jestem ciekaw co to ;)
Opublikowano
przepalił sie jakiś kabelek przy rozruszniku. Potrzeba było 2 osob żeby go odpalić ( jeden krecił kluczykiem a drugi ruszał rozrusznikiem) :lol: Teraz jest wszystko OK, przynajmniej narazie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem tak samo u mnie pomogła wymiana rozrusznika.Wykręcenie dwóch śrub jeszcze daje radę ale ta od góry między przegrodą a rkrzynia to koszmar do tego jeszcze torxy nasadowe.Zdejmowałem kolektor ssący.

Ile ci zeszlo z tym kolektorem?? Chcialbym swiece zmienic a bez zdejmowanie jego chyba nie da rady.;)

Opublikowano

Ile ci zeszlo z tym kolektorem?? Chcialbym swiece zmienic a bez zdejmowanie jego chyba nie da rady.;)

Kolektor do swiec :duh: Kolego sciagasz plastik z napisem BMW - odkrecasz cewki i masz wszysytko jak na dloni - 5 min roboty :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolektor do swiec :duh: Kolego sciagasz plastik z napisem BMW - odkrecasz cewki i masz wszysytko jak na dloni - 5 min roboty :cool2:

really?? a ja sie kiedys z dziewczyny bratem umawialem na wymiane swiec, i jak zobaczylismy ze trzeba kolektor zdejmowac to sobie darowalismy:) ale to bylo jeszcze jak mialem m50b20, i wlasnie pytanie, bo swiec w sumie w tamtej nie zmienilem, wciaz je mam, moge je wsadzic do m50b25?? skoro to 5 min to bym je chcial zmienic.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
saku82pl sprawdz na stronie producenta swoich swiec (polecam NGK) czy beda pasowac - ale raczej na pewno beda.

Wlasnie sprawdzilem, dzieki za podsuniecie pomyslu;). Pasowac beda. Super. Zaraz czytam ten opis jak sie zmienia i lece na dol dzialac. Pozro...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Tak tylko Wam powiem nie trzba sciagac kolektora zeby wyciagnac rozrusznik Myslalem nad tym 4 dni i bardzo prosto jak ktos bedzie chcial wiedziec jak to zrobic niech da zanc napisze PZDR