Skocz do zawartości

Automat 4hp22 problem - samochód zagadka...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem e32 z padniętą skrzynią. Objawy: Jest 1, 2, 3 bieg, jest wsteczny, niema drive (tzn. w pozycji D jest tylko 1 i dalej nie zmienia) Olej smierdzący i przypalony, w misce syf. Po rozebraniu okazało się że rozleciał się kosz, tarczki zużyte itd. Kupiłem używkę. Miała być dobra. Odkręcam miskę - metalowe opiłki. Rozbieramy, przekładnia zmielona (sprzedawca, uczciwy i pożądny chłop - zwrócił część kaski;) Czyli finalnie trzeba remontować. Po wykonaniu remontu i zapakowaniu skrzyni do auta, objawy dokładnie takie same. Są wszystkie biegi w trybie manual, nie ma drive. Podpinałem inny sterownik - bez rezultatu. Pozycjometr w lewarku wskazuje prawidłowo. Co może sprawiać, że skrzynia nie zmienia biegów? Uszkodzona wiązka? Czy jest jeszcze coś co pominąłem? Dodam jescze, że po podpięciu pod kompa nie wyświetla awarii. Na OBC także nie ma żadnego komunikatu (nie było go również na poprzedniej skrzyni)

Opublikowano
może to zabrzmi kontrowersyjnie ale... sprawdź przepływomierz

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano

sonda nie ma raczej zadnego znaczenia - mialem u siebie jedna padnieta i poza wzrostem spalania nie bylo objawów...

to moze byc faktycznie eml ...

co do skrzyni - tak wlasnie jest z automatem - kupujesz uzywke , ktora ma byc dobra - okazuje sie ze to złom ... naprawiasz , zakładasz - dalej nie działa - dlatego ja polecam zmiane na manuala - jezeli ktos ma mozliwosc zrobienia tego samemu , to koszty beda nieduze i bedzie mial pewnosc ze samochod bedzie śmigał ...

Opublikowano (edytowane)
Ok, skoro może być to rzeczony EML, poproszę w miarę możliwości o wskazówki jak z tym dalej postąpić. Szukać w samej przepustnicy, czy zmienić sterownik? Czyszczenie moće pomóc? Pewnie nie zaszkodzi... Edytowane przez Banol