Skocz do zawartości

TDS jak jest ciepło chodzi gorzej...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne pytanie z serii " TDS nie chodzi " Zauważyłem ostatnio że auto zaczyna chodzić znacznie lepiej gdy na dworze panują niższe temperatury np z rana koło 7-8 rano, ewentualnie po deszczu gdy temperatura troche opadnie i nie mówie o temp. bliskich zeru. Np przy 15 stopniach widać ewidentnie że auto lepiej ciągnie i z niższych obrotów, miałem różne auta w dieslu od aut osobowych, ciężarowych ( pomocy drogowych ) z silnikami starego typu i tych na pompach elektronicznych z chłodnicami powietrza i w żadnym aucie nie miałem takich przypadków jak w TDS-ie Czy to jakaś wina czujnika ?? Dodam że ciśnienie silnika jest ok, pompa wtryskowa sprawdzona jest na nowym zestawie naprawczym, nastawinik przeczyszczony, intercooler szczelny, przewody intercoolera sprzawdzone i są szczelne mam do roboty turbine bo dmucha 0.6 bara ale sądze że to nie ma znaczenia czy zimno czy ciepło to i tak turbo dmucha.

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?? auto wyraźnie lepiej ciągnie i jest bardziej elastyczne w dni chłodniejsze. Co do :search: to nic takiego nie znalazłem lub przeoczyłem i jeżeli był taki temat to prosze o link do tematu

90r E30 316 i coupe sprzedany

92r E36 318 is coupe sprzedany

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

92r E34 525 tds sprzedany

90r E34 535 i obecnie

Opublikowano

miałem coś podobnego w 318 tds, w upały nie dawało sie jeździć- bardzo słabł- chyba intercooler nie dawał rady.

teram mam e39 525dts i nie zauważyłem takich objawów

Opublikowano

Też to zauważyłem.

U mnie dynamika auta wyraźnie się pogarsza gdy temperatura osiągnie 25-30 stopni, w gorące, słoneczne dni. Czuć to zwłaszcza w ruchu miejskim, po zatrzymaniu na światłach czy w korku potem ledwo rusza, po kilkuset metrach robi się znacznie lepiej.

Ja tłumaczę to sobie słabą wydajnością intercoolera - jest nisko, więc "chłodzi" go rozgrzane powietrze znad asfaltu...

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Wszystko fajnie, rozumiem że przy temp 25-30 stopni auto może nieznacznie gorzej chodzić ale czy była by aż taka różnica, jeszcze żebym nie jeździł innymi autami z silnikami diesla + intercooler to może i bym sobie powiedział że tak diesel ma, dla przykładu w autach takich jak:

Audi A6 2.5 TDI V6

Iveco Daily 2.8 TDI

Nissan Patrol 3.0 Di

Vw LT 45 2.4Td

Vw Lt 35 2.5 Tdi

Wszystkie auta wymienione wyżej posiadały intercooler i nie było takich różnic a jeżeli były różnice to takie że człowiek się nie zastanawiał czy coś jest nie tak bo były nieodczuwalne, przynajmniej nie przypominam sobie żebym się zastanawiał nad taką przypadłością, co do mojego intercoolera ( już nie pamiętam czy pisałem wyżej ) ale jest szczelny i drożny bo go sprawdzałem, więc są dwa wyjścia:

1. Ten typ tak ma...

2. Coś padło lub jest nieprawidłowe działanie...

90r E30 316 i coupe sprzedany

92r E36 318 is coupe sprzedany

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

92r E34 525 tds sprzedany

90r E34 535 i obecnie

Opublikowano

Samochody turbodoladowane maja to do siebie ze w cieple dni sa slabsze, wynika to z objetosci powietrza jaka trafia do komory spalania. Swoją droga zauwaz jak niewielki IC masz w tym sporym jakbynie bylo silniku (2.5 tds) w porownaniu do np. iveco.

Super zjawisko to opisal JakubPiotr, pisząc " po zatrzymaniu na światłach czy w korku potem ledwo rusza, po kilkuset metrach robi się znacznie lepiej."

Czyli jak sie nie ruszasz przepływ powietrza na tym mikro IC jest bardzo znikowmy, stojąc w korku prawie żaden. Do komory spalania wpada gorące powietrze zawierajace masowo mniejsza ilosc czastek tlenu w porownaniu z powietrzem zimnym. Jak ruszysz, IC zaczyna dzialac i chlodzic sprezone powietrze, auto odzywa;)

Hmm czy komputer koryguje jakos dawke paliwa? nie mam pojecia. Ale w cieple dni łatwiej puscic "baka" wiec wydaje mi sie ze dawka jest taka sama, a brak powietrza powoduje ów zjawisko. Jednak z gory zaznaczam ze sobie teoretyzuje w tej ostatniej czesci.

Pozdrawiam

T.