Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich...pojawil sie kolejny problem tym razem w mojej drugiej beemce.... 520 24v ...Otoz dzisiaj podczas przejazdzki...- spokojnej dodam , nagle przy postoju na swiatlach zapalila sie kontrolka od OLEJU :O strach w oczach. Odrazu postoj i sprawdzam czy cos z misa nie tak....sprawdzam olej stan idealny....Zero dymu za mna... silnik pracuje ok....nie stuka nie puka...przynajmniej tak mi sie wydaje.... Jakos sie dotoczylem do domu bo sie balem co to moze byc.....

Hmm moja pierwsza diagnoza...POMPA OLEJU.....potem mysle moze czujnik oleju....

Dlatego prosze o jakies porady bo nie wiem za co sie brac....

Dodam ze pare dni temu wymienialem simmering na walku i rozbieralem rozrzad...ale raczej wszystko dobrze zlozylem....

Slucham rad.

Pozdrawiam

PS. jak jest mocowana pompa oleju w vanosie ? bo znams ie tylko i wylacznie na starszych konstrukcjach w bmw.... Podobnie jest jak w m10?

Na lancuch za rozrzadem ?? wystarczy zdjac mise i dzwignac silnik czy wiecej pracy?

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
hmm co nic nikt nic nie wie ? :(

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

Elo!

Miałem podobny przypadek, gdy po wymianie uszczelek pod pokrywą zaworów umyłem silnik karcherem. Szlag mi trafił dwa czujniki: temp cieczy i ciśnienia oleju. Zbieg okoliczności? Zimna woda na rozgrzany silnik?

Sprawdź może masz to samo. Najłatwiej zakręcić silnikiem i paluchem zatkać otwór czujnika ciśnienia, albo wkręcić manometr.

Opublikowano
jeszcze tylko mi powiedz gdzie jest czujnik oleju....ten od kontrolki bo wogole vanosa mechanicznie nie znam....Jak sie do niego dostac...

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
jeszcze tylko mi powiedz gdzie jest czujnik oleju....ten od kontrolki bo wogole vanosa mechanicznie nie znam....Jak sie do niego dostac...

Heh, cięzka sprawa! Ja tez nie wiem. Pozostaje tarot ;o)

Opublikowano

dobra...wiem juz pompe olejowa mi szlak trafil.....A mowilem nie lac polsyntetyka......Chcialem i mam...qpa rozbierania i stracony czas...Do dupy z tym wszystkim...

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
dobra...wiem juz pompe olejowa mi szlak trafil.....A mowilem nie lac polsyntetyka......Chcialem i mam...qpa rozbierania i stracony czas...Do dupy z tym wszystkim...

Pozdrawiam.

Eeeee! Nie strasz! Ja tez mam półsyntetyka! Jakiego ty lałeś?

Opublikowano
valvoline......pompa sie posypala

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
Zeby wyjasnic powiem tak - ....proces byl dlugotrwaly...jakims cudem przez sitko od pompy dostaly sie dziwne metalowe farfocle...- nie znanego pochodzenia..- co jakby kawalki drucikow ze szczotki drucianej...bylo ich kilka...i sobie rzezbily w samych zebatkach od pompy...i tak jak wyrzezbily ze ta bidula stracila calkowicie cisnienie.....Dzis betka juz jezdzi i nie ma problemu - natomiast - pompa szrot jest rozebrana :D i za chwile jej zdjecia porobie zobaczycie co male druciki moga zrobic z pompa... :) - polecam wszystkim obejrzec siteczko dokladnie...

By ZacAnaheim

przesłuchani"