Skocz do zawartości

sonda lambda- gdzie, jaką i za ile kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie odnośnie sondy lambda, mianowicie jaką najlepiej kupić? ponad dwa lata temu wymieniałem ale znów pada. byłem wtedy u takiego szpeca który bez najmniejszego problemu znalazł przyczynę która dla innych (ku mojemu zdziwieniu) była zagadką. gość skasował mnie trochę bo za badanie wziął 200+200 montaż a za sondę chciał 430PLN!!! :duh: wtedy jeszcze nie za bardzo się znałem co, jak, gdzie i za ile i byłem szczęśliwy że naprawił samochód. jako że byłem juz wtedy użytkownikiem allegro zakupiłem sonde za 85 PLN z przesyłką i to właśnie taką mi zamontował. nie wiem czy ponownie kupować taką samą czy za 300 PLN, bo są i takie na allegro, te tańsze jak i droższe są rzekomo firmy BOSCH więc proszę o pomoc i poradę gdzie mam dokonać zakupu aby częśc posłużyła trochę dłużej. mam jeszcze jedno pytanie- czy sondę można wymienić bez komputera? przecież to tylko jedna wtyczka i klucz chyba 17 którym wykręcam sondę, prawda? po co płacić kolejne 400 PLN... e36 1.6 m 40 sedan
Opublikowano
Po czym poznajesz że to sonda jest uszkodzona?

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano

Wiec tak sam jestem po wymianie sondy lambda po rozmowie z servisantem ktory zajmuje sie od 15 lat bmw powiedzial mi tak zeby nie zakladac uzywanej bo to jest porazka bo sonda wypala sie o odradzil mi sonde z bosha bo maja duzo reklamacji i polecil mi NTK-NGK i tez taka kupilem i wszystko chodzi jak nalezy poniewaz jezdze na gazie kupile ta

http://allegro.pl/item223297067_sonda_lambda_ntk_ngk_4_przewodowa_extra_gas_nowa.html

jak nie masz gazu kup ta

http://allegro.pl/item227504803_uniwersalna_nowa_sonda_lambda_ntk_ngk_4_przewodowa.html

Polecam

Opublikowano

A jeszcze jedno nechanik naciagna cie na ogromna kase podlaczenie w autoryzowanym serwisie bmw kosztuje 170zl a on wziol 200 wymiana to jest 10 min roboty klucz 22 sonda zakonczona wtyczka bez kombinacji dostep do sondy bardzo dobry!!! i za sonde tyle kasy naciagnol sie i to niezle nawet jak to bylo 2 lata temu

zrob sobie to sam zaoszczedzisz kase sprawa bardzo prosta i tam nie da sie cos zpierdzielic lub zle zrobic i pozostanie ci tylko podjechanie do jakiegos prostego servisy z kompe gdzie za podlaczenie i skasowanie bledow nie zaplacisz wiecej jak 30 -70zl Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
bmw316: Po czym poznajesz że to sonda jest uszkodzona? żeby ruszyć samochodem muszę wcisnąć trochę więcej gazu niż zwykle i dopiero po kilku sekundach samochód rozpędza się (silnik 1.6i) po drugie raz obroty skacza a innym razae znów pracuje jakby nie na wszystkich garach, kiedy zapalę samochód to jest ok, dopiero po około 10 sekundach zaczyna się problem więc myślę ze to sonda. Do ircowiec: więc jednak bez komputera się nie obejdzie... w moim przypadku wtyczka była uszkodzona i mechanik zlutował przewody i nałożył na nie koszulki termokurczliwe, teraz będzie problem zrobić to tak jak być powinno... wielkie dzięki za poradę...pozdrawiam