Skocz do zawartości

Niedogrzany silnik, problem z temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ponownie, rok temu padlo mi visco, lekko przegrzalem silnik, pekl waz od chlodnicy, dalem auto na warsztatu, wymieniono visco (na nowe) termostat no i weze. Od tamtej pory cieszylem sie glupiutki ze teraz jest super schlodzony silniczek az nie przeczytalem ze wskazowka o teperatury silnika powinna zawsze byc idealnie na srodku - umnie jest zaledwie na 1/4 stakali, dopiero po dlugiej jezdzie temperatura dochodzi do miejsca gdzie wskzowka zbliza sie do srodka. Co powinienem zrobic, pomozcie. Silnik M50 2.0
Opublikowano

jeżeli bardzo długo ci się silnik nagrzewa to widze dwie możliwe przyczyny:

-albo masz visko sprzęrzone na stałe lub

-uszkodzony lub zawieszony termostat(prawdopodobnie jest cały czas otwarty)

Jak naprawiałeś niedawno auto to podjedz do tych mechaniorów co ci dłubali i powiedz im o co chodzi.

PS: jesteś pewny że ci wymieniali termostat?

Opublikowano
jeżeli bardzo długo ci się silnik nagrzewa to widze dwie możliwe przyczyny:

-albo masz visko sprzęrzone na stałe lub

-uszkodzony lub zawieszony termostat(prawdopodobnie jest cały czas otwarty)

Jak naprawiałeś niedawno auto to podjedz do tych mechaniorów co ci dłubali i powiedz im o co chodzi.

PS: jesteś pewny że ci wymieniali termostat?

na 100% pewien nie jestem bo przy wymianie nie bylem, jak napisalem w poscie bylo to okolo rok temu, gdy odebralem auto dali mi uszkodzone czesci (visco i termostat) w moim miasteczku nie ma za wiele e34 wiec nie sadze zeby mieli jakies uzywki, wnioskuje z tego ze zostaly wymienione na nowe, niska temperatura jest od samej naprawy, po roku to juz raczej nei mam po co jechac a po tak "usunietej" usterce na pewno do nich juz nie pojade, teraz prawie nie jezdze autem (2000km przez rok zrobilem :) wiec nie zwracalem uwagi, myslalem ze niska temperatura jest ok, wydaje mi sie ze wowczas (przed usterka) wskazowka byla po srodku, ale tez glowy nie dam uciac bo bunie kupilem jakies 2 miesiace wczesniej

Czy moge odpalic auto jak np kolega bedzie trzymal za smiglo wiatraka zeby sprawdzic czy visco "slizga sie", czy predzej obetnie mu lapke? Jak duzy opor powinno stawiac visco przy zimnym silniku podczas odpalania?

Opublikowano

jakby niska temp.była okey,to by żaden samochód nie był wyposażony w urządzenie zwanym-termostat.Termostat jak termostat ma prawo się popsuć,.Twoje objawy na to wskazują i zacznij od tego :wink:

Rok temu wymieniałem u siebie świece na nówki prosto ze sklepu i zgadnij czemu mi nie chodził na 2 gary,a przecierz to nówki.

Opublikowano
jakby niska temp.była okey,to by żaden samochód nie był wyposażony w urządzenie zwanym-termostat.Termostat jak termostat ma prawo się popsuć,.Twoje objawy na to wskazują i zacznij od tego :wink:

Rok temu wymieniałem u siebie świece na nówki prosto ze sklepu i zgadnij czemu mi nie chodził na 2 gary,a przecierz to nówki.

ok, zaczne od termostatu, ale czy mozna go jakos sprawdzic czy dziala poprawnie czy odrazu kupic nowy?

Opublikowano
a co do viska to jak uruchomisz autko(zimne) to visko się załączy ale tylko na chwilkę ,póżniej zostanie rozłączone.Jak silnik osiągnie swoją temperaturę to visko powinno się załączyć,poznasz po tym jak raptownie dodasz gazu to usłyszysz jak zwiększa obroty razem z silnikiem.Ręką nigdy nie próbowałem zatrzymać bo się trochę boje o palce :D
Opublikowano

termostat można sprawdzić w domowych warunkach:

wkładasz go do wody i powoli wodę gotujesz.Potrezebny ci będzie jeszcze termometr.Mierzysz temp przy której się zaczyna otwierać i temp przy której powinno nastąpiuć pełne otwarcie.

Te pomiary sprawdzasz z danymi termostatu jaki powinnien być zamontowany u ciebie.

Jak wyciągniesz u siebie termostat to przy tych objawach co masz to jest cały czas otwarty na maxa.

Opublikowano
ok dzieki, bede walczy, sprawdzanie tormostatu chyba sobie odpuszcze bo nie mam termometra (pewnie kosztuje wiecej niz termostat)