Skocz do zawartości

Wymiana płynu do wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam zamiar wymienić płyn wspomagania, nie wiem kiedy był wymieniany ostatnio a kierownica trochę ciężko chodzi moim zdaniem. Moje auto to E36 328i 1995r. Jaki płyn powinienem zalać ? Czytałem, ze jest na korku opisane, ale zawsze istnieje możliwość, że korek jest nieoryginalny. Czy na wymianę muszę przygotować nowe uszczelki ?
Opublikowano
Ja u siebie mam plyn do autom. skrzyni biegow ATF - firmy MOBIL 1 DEXTRON II . moje bemwe to 318i e36 1996 .. zatem u Ciebie chyba to samo :)
Opublikowano

czerwony atf - atf 2 mineralny lub atf 3 syntetyczny (ale zadszy) - to taki sam olej jak do skrzyni automatycznej, nie oszczedzaj, zalej dobrym, jak ci radzil poprzednik np mobil

chyba tylko VW zalewa innym (zoltym) plynem

Opublikowano
  • Autor

Który będzie lepszy i jakie różnice pomiędzy ATF syntetycznym a mineralnym ?

Podobno przy spuszczaniu trzeba bardzo uważać aby pod ciśnieniem nie wypluło płynu na boki, jak najlepiej się przed tym zabezpieczyć ?

Opublikowano

na zgaszonym aucie odkrecasz weza, wkladasz go do miski, krecisz delikatnie kierownica w prawo i lewo az caly olej splynie. przy zalewaniu rowniez krecisz tam i spowrotem a druga osoba zalewa, zeby latwiej bylo skrecac podnies przod auta. pamietaj !!! na zgaszonym silniku !!!!

syntetyk jest zadszy i ma dluzsze przebiegi miedzy zmianami, ale znajac zycie do twojego wspomagania ostatni zagladal niemiec na hali produkcyjnej. zalej atf 2 - mineral i jezdzij. powodzenia

p.s. dla nie wiedzacych ATF- automatic transmition fluid, czyli plyn do przekladni automatycznych.

Opublikowano
  • Autor
Węże z tego co pamiętam są 2, który odłączyć? Gdybym zalał syntetyk to mogę rozszczelnić układ?
Opublikowano

odlacz obojetne ktory, byle by najnizej auta, chodzi o to zeby nic nie zostalo w wezach i zebys sie nie pochlapal (dbaj o srodowisko). o rozszczelnienie sie nie martw, najwyzej przy maks skrecie bedzie pompa lub przekladnia wydawala dziwne dzwieki (takie buczenie).

stary olej zlej i oddaj do recyklingu, jest bardzo szkodliwy dla skory i srodowiska

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Na początek zalałem ATF z Orlenu. Pojeżdzę trochę i zmienie na Mobila. Wydaje mi sie, ze jest trochę lepiej, ale jeszcze dość ciasno wspomaganie chodzi.
Opublikowano
  • Autor
Wykorzystam go jako przejściowy płyn czyszczący :)