Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzis czysciłem filterek zaworu AGR (chodzi o 530d M57), na wężu który idzie do serwa hamulcowego jest plastikowa redukcja na trzy cienkie wyjscia. Dwa węzyki udało mi sie zdjąc i wpiąc je ponownie w odpowiednie miejsce lecz ten trzeci po prostu mi odpadł bo był sparciały i teraz nie wiem gdzie go wpiąć?

Opublikowano

hej Grzesiu

Nie wiem gdzie był, ale szukaj końcówki to znajdziesz. Ale chcę Ci coś poradzić, bo dwa tygodnie temu miałem ze swoją bunię nie małe przejścia. Otóż nagle ze 193 koni poczułęm może 100 i to wszystko. Totalny brak mocy i dynamiki. Przeraziłem sie bo myślałem że turbina, ale to były właśnie te wężyki, które doprowadzają podciśnienie do sterowania turbiną. Moje można było rwać w rekach i rozsypywały sie, więc moja rada to WYMIEń WSZYSTKIE WężYKI OD PODCIśNIENIA, bo jak łapią lewe powietrze to źle sterują turbiną i spada moc. Jest ich tam trochę, więc nie żałuj tylko kup dobry wężyk z osłoną z materiału, taki jak idzie do wtrysków i WYMIEń. tym bardziej to zrób kiedy masz rozebrany z góry silnik. powodzenia

Opublikowano
Zdaje sobie sprawe że nalezy go podłaczyc tam gdzie jest jakaś wystajaca rurka od czegoś, ale od czego :mad2: Nie rozbierałem silnika od góry tzn. nie zdejmowałem kolektora ssącego. Dlatego mam teraz problem bo nie mogę dojść gdzie ten jeden węzyk idzie. Ponieważ demontują dwa obok ten jeden poprostu mi odpadł.Może po jego długości dojde gdzie powinien być. Fakt te węzyki co jakiś czas trzeba wymieniac na nowe, rozwalaja sie w palcach. Może dlatego sa problemy ze sterowaniem turbina w naszych bajcach :norty:
Opublikowano
Może szedł do poduszki silnika. Tam też są podłączone wężyki z podciśnieniem. Sam nie wiem po co , ale słyszałem że mają wpływ na pracę turbiny!
Opublikowano
Zrobione, ten wężyk z którym nie mogłem dojśc gdzie idzie okazało się że był on od akumulatora podciśnienia przy turbinie. Akurat tak pękł że nie widziałem w którym miejscu, ale juz OK .Wymieniłem wszystkie węzyki na nowe. Jest git. :norty: