Skocz do zawartości

Stukanie\cykanie w okolicach kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem, od kilku miesięcy mam moje pierwsze bmw :), na początku zachwyt itd., teraz coraz więcej usterek wychodzi, czas sie za to wziąć. Jedna z rzeczy która od jakiegoś czasu mnie irytuje i spędza mi sen z powiek jest regularne cykanie-pukanie w okolicach kierownicy. Czasami nic nie słychać czasami (coraz częściej) słychać takie "pukanie" w okolicach kolumny kierowniczej. To "pukanie" jest regularne, co ok. 4 sekundy i jak juz puka to nie ważne czy jadę, czy stoję z wciśniętym sprzęgłem, czy na biegu jałowym jest...

ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Normalnie podgłosiłbym radio i miął to gdzieś, ale odnoszę wrażenie ze to coraz głośniejsze jest i delikatnie czuć to na pedałach.

pomocy :)

Opublikowano

Witam

Nie chce być śmieszny jeśli źle podpowiem ale coś takiego miał mój znajomy i to nie była kolumna kierownicy ale zużyty pasek co jest na alternatorze! Do złudzenia przypominał właśnie stukanie w kierownicy. Poważnie tak było słychać ale jak wyjdziesz przed auto to powinieneś to słyszeć przez maskę!

Koszt takiego paska zaczyna sie od 30zł! Pozdrawiam:)

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano
cyka na 99% elektrozawor nagrzewnicy . pokretlo od ogrzewania ustaw maxymalnie na niebieskim polu lub tez maxymalnie na czerwonym i wtedy posłuchaj. elektrozawor znajduje sie pod maska tuz przy scianie grodziowej po prawej stronie silnika patrzac od przodu auta
Opublikowano

dzieki tomect, to faktycznie moze byc to bo zauwazylem jakas zaleznosc tego cykania od tego jaka jest temperatura nastawiona i czy jest nawiew czy nie, ale jeszcze nie doszedlem jaka :)

Tak czy inaczej, co dalej? dlaczego cyka? zepsute czy co? czy to jest groźne? i jak sie tego pozbyc?

Opublikowano
dzieki tomect, to faktycznie moze byc to bo zauwazylem jakas zaleznosc tego cykania od tego jaka jest temperatura nastawiona i czy jest nawiew czy nie, ale jeszcze nie doszedlem jaka :)

Tak czy inaczej, co dalej? dlaczego cyka? zepsute czy co? czy to jest groźne? i jak sie tego pozbyc?

jak sie tego pozbyc chyba jeszcze nikt na forum nie opisał. raczej niegrozne jest to zjawisko nic sie z tego powodu nie powinno dalej psuc, u mnie tez cykaja mimo to wszystko dziala jak nalezy . pytalem w serwisie o nowe elektrozawory w moimr pzypadku wystepuja 2 cena 520zl w autach bez klimy zdaje sie jest 1 elektozawor