Skocz do zawartości

Stukanie\cykanie w okolicach kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem, od kilku miesięcy mam moje pierwsze bmw :), na początku zachwyt itd., teraz coraz więcej usterek wychodzi, czas sie za to wziąć. Jedna z rzeczy która od jakiegoś czasu mnie irytuje i spędza mi sen z powiek jest regularne cykanie-pukanie w okolicach kierownicy. Czasami nic nie słychać czasami (coraz częściej) słychać takie "pukanie" w okolicach kolumny kierowniczej. To "pukanie" jest regularne, co ok. 4 sekundy i jak juz puka to nie ważne czy jadę, czy stoję z wciśniętym sprzęgłem, czy na biegu jałowym jest...

ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Normalnie podgłosiłbym radio i miął to gdzieś, ale odnoszę wrażenie ze to coraz głośniejsze jest i delikatnie czuć to na pedałach.

pomocy :)

Opublikowano

Witam

Nie chce być śmieszny jeśli źle podpowiem ale coś takiego miał mój znajomy i to nie była kolumna kierownicy ale zużyty pasek co jest na alternatorze! Do złudzenia przypominał właśnie stukanie w kierownicy. Poważnie tak było słychać ale jak wyjdziesz przed auto to powinieneś to słyszeć przez maskę!

Koszt takiego paska zaczyna sie od 30zł! Pozdrawiam:)

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano
cyka na 99% elektrozawor nagrzewnicy . pokretlo od ogrzewania ustaw maxymalnie na niebieskim polu lub tez maxymalnie na czerwonym i wtedy posłuchaj. elektrozawor znajduje sie pod maska tuz przy scianie grodziowej po prawej stronie silnika patrzac od przodu auta
Opublikowano
  • Autor

dzieki tomect, to faktycznie moze byc to bo zauwazylem jakas zaleznosc tego cykania od tego jaka jest temperatura nastawiona i czy jest nawiew czy nie, ale jeszcze nie doszedlem jaka :)

Tak czy inaczej, co dalej? dlaczego cyka? zepsute czy co? czy to jest groźne? i jak sie tego pozbyc?

Opublikowano
dzieki tomect, to faktycznie moze byc to bo zauwazylem jakas zaleznosc tego cykania od tego jaka jest temperatura nastawiona i czy jest nawiew czy nie, ale jeszcze nie doszedlem jaka :)

Tak czy inaczej, co dalej? dlaczego cyka? zepsute czy co? czy to jest groźne? i jak sie tego pozbyc?

jak sie tego pozbyc chyba jeszcze nikt na forum nie opisał. raczej niegrozne jest to zjawisko nic sie z tego powodu nie powinno dalej psuc, u mnie tez cykaja mimo to wszystko dziala jak nalezy . pytalem w serwisie o nowe elektrozawory w moimr pzypadku wystepuja 2 cena 520zl w autach bez klimy zdaje sie jest 1 elektozawor