Skocz do zawartości

Czy spadek mocy to oznaka padniętego katalizatora?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Ostatnio zaobserwowałem w swojej bejcy ogromny spadek mocy. Przejrzałem i zmieniłem wszystko, co mogłoby go powodować poza katalizatorem i rozrządem. Wymieniłem lambdę na nową, filtr paliwa, silnik krokowy, przepływomierz, elektrykę ( poza świecami ), stożek, olej. Zaobserwowałem parę dziwnych objawów: podczas postoju gdy otworzę drzwi, to czuję spaliny spod siedzeń. Ponadto, gdy ostro depnę gaz, to słyszę syk i ryk z okolic kata ( dźwięk podobny do takiego, jaki wydaje przeżarty tłumik za 4 złote, taki szarpiący ucho ryk ). Nie mam pomysłów, co mogło spowodować duży spadek mocy. Nerwy mnie noszą, bo ostatnio na trasie "wydymał" mnie peugeocik 206.

Czy jest możliwe, że za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest uszkodzony katalizator?

Czy ktoś miał już takie cuda u siebie?

Pozdrowionka

Opublikowano

Oczywiście, że możliwe. Poza tym musisz wjechać na kanał/podnośnik i sprawdzić cały układ wydechowy. Jak jest on zapchany i spaliny nie uchodzą jak powinny, to mocy ubywa. Poza tym może być gdzieś dziura, na co wskazuje opisany przez Ciebie dźwięk.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Jak masz kat zapchany to nie czekaj długo z wymianą lub wycięciem ja poczekałem i w pewnym momencie tak się zapchał że przy 190km/h usłyszałem huk ciśnienie w wydechu wybiło dziurę na łączeniu kata z rurą ale do tego niestety szlag trafił 6 zaworów wydechowych remoncik kosztował 2.000zł ale silniczek zrobiłem na cacy dzięki temu. No i zamiast kata jest strumienica. Układ wydechowy mam REMUSA kompletny kat też był remusa ale wyglądał identycznie jak seryjny.

Miałem podobne objawy jak ty też mi tak warczało pod siedzeniami.

BMW forever!!!