Skocz do zawartości

Dziwny kabel na ostatnim przewodzie zapłonowym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj kupiłem nowe przewody zapłonowe i świece...

Ale podczas wymiany napotkałem sie na bardzo dziwny problem...

Mianowicie przy fabrycznym kablu który idzie do 6 świecy, był zamontowany fabrycznie jakiś inny kabel który szedł gdzieś dalej pod silnik. Złączone one były takim "pierścieniem" w którym zapewne jest jakiś czujnik.

Najdziwniejsze w tym wszystkim to to że ten element nie był rozbieralny...

Po założeniu nowych świec i kabli samochód nie zapala, "kręci kręci" i nie zapala. (BMW 520i, r.1989, benzyna, wtrysk).

Tego pierścienia już nie zakładałem bo nie ma takiej możliwości. Wcześniejszy kabel oczywiście przeciąłem żeby zdjąć z tego pierścienia.

Ktoś wie co to za pierścień ? to nie jest spotykane chyba w żadnym modelu auta ? a było ewidentnie fabrycznie zamontowane.

Opublikowano
W silnikach 2.0 12V jest oryginalnie taki kabel. Ja kuipowalam kable WN firmy NGK i oryginalnie 6 przewod mial zdjeta fajke bo zalozyc ten 7 kabel. Teraz pytanie czy napewno kupiles kable do silnika 2.0 12V jesli tak to powinno byc tak jak u mnie, lub fajka powinna byc zdejmowalna. Przy zakladaniu nie pomyl kabli tzn kolejnosci sprawdz w interecie na forum jest dokladny opis ze zdjeciem jak maja byc polaczone kable. Delikatnie zdejmij wspomniana fajke i zaloz ten 7 kabel - on musi byc!!! Mojemu facetowi zajelo to kilka minut.

Mamuuussiu a czemu ci ludzie klęcza?

......... bo to synku jedzie siódemka!

http://img355.imageshack.us/img355/6865/s5000290mz8.jpg

Leokadia, Amelia, Przemek, Marcin

http://7er.pl/customprofilepics/profilepic345_1.gif

WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ŻYCIE

www.bmwteam.boo.pl

Opublikowano
trzeba było kupić kable które sa już z tym kablem-czujnikiem: Beru, Bosch czy nawet Facet go posiadają wtedy wszystko jest nowe bez półśrodków.

wszystko tylko nie BOSCH, ja kupilam NGK kabel przelozylismy i jest SUPER.

Mamuuussiu a czemu ci ludzie klęcza?

......... bo to synku jedzie siódemka!

http://img355.imageshack.us/img355/6865/s5000290mz8.jpg

Leokadia, Amelia, Przemek, Marcin

http://7er.pl/customprofilepics/profilepic345_1.gif

WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ŻYCIE

www.bmwteam.boo.pl

Opublikowano
Rozumiem Twoje wątpliwości mam Boscha kable i silnik pracuje jak na oryginałach trzymających fabryczną rezystancje. Wiadomo że Bosch to nie jest ten sam Bosch co kiedyś :)
Opublikowano

słuchajcie, okazało sie że jednak coś pomieszałem z kolejnością...

kolejność poprawiona, silnik zapala...

ale ta czujka wisi sobie swobodnie..

od czego ona w ogóle jest ? bo wydaje mi sie że auto jest całe sprawne bez niej...

Opublikowano
i nie jest to żadkość bo kuzyn w e30 1,8 też ten czujnik ma i przy wymianie kabli bez problemu go przełożyliśmy
Opublikowano
Ten kabel co idzie pod silnik powinien byc na kablu 1 swiecy (od strony chlodnicy) oczywiscie w silnikach m20 2.0 12v tak jest u mnie

czy aby napewno??

ja jak pamietam miałem go na 6 kablu czyli ostatnim od chłodnicy!!!

A swoja drogą to jak nie macie kaski to polecam kable janmora, tam w zestawie jest ładny opis jak to zdjąć fajkę założyć ponownie czujnik indukcyjny i jeździć ok.

A kabelki sprawują sie naprawdę nieźle, żadnych strzałów i takich tam...

pozdroo

Opublikowano
Moi kolesie z silnikami m20 2.0 ,2.5 maja na 1-szyma kablu od chlodnicy i ja jak kupilem tez tak mialem. A pozatem czy to wazne czy jest na pierwszym czy na ostatnim czy na srodkowym ?
Opublikowano

A swoja drogą to jak nie macie kaski to polecam kable janmora, tam w zestawie jest ładny opis jak to zdjąć fajkę założyć ponownie czujnik indukcyjny i jeździć ok.

A kabelki sprawują sie naprawdę nieźle, żadnych strzałów i takich tam...

pozdroo

Odradzam kable firmy Janmor zwłaszcza tym którzy nie mają kasy a jeżdżą na gazie, w niedługim czasie trzeba będzie je wymienić. Z powodu ich niskiej jakości.