Skocz do zawartości

Uszczelka pod głowicą -wahania temperatury -termostat????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No i chyba mam problem jak wielu kolegów ostatnio na forum z temperaturą?Było wszystko ok.po wymianie płynu temperatura stała jak bat na środku,a teraz mam małe odchyłki ciut w lewo i powyżej połowy.Wczoraj zauważyłem rano ,że po odpaleniu auta i jazdy do pracy brak ogrzewania hmm? Zrobiłem w ciągu 4 dni trasę ponad 2 tysiące km i wszystko było ok.Dziś rano jadąc do pracy wszystko jest OK.Temperatura pion ogrzewanie max działa gorące ,ale dojeżdżając do pracy zanikło grzanie leci zimne powietrze,zaglądam pod maskę ,a wąż ten co idzie od termostatu twardy jak balon później wszystko znów ok.Czyli coś się dzieje ?Zaznaczam ,że wiatrak działa ok.visko też ,żadnych objawów ubocznych auto ma kopa nie jest słabe z rury żaden dziwny dym nie leci?Pojechałem do fachowca powiedział mi ,że padła uszczelka pod głowicą:( mówi ,że robi się poduszka powietrzna i tak będzie.A może zapowietrzył się układ chłodniczy??Jak poznać czy to faktycznie uszczelka??Co najpierw zrobić -odpowietrzyć układ jeszcze raz????Tańszy koszt niż wymiana uszczelki i planowanie głowicy :mad2: W oleju nic nie widać złego stan prawidłowy już sam nie wiem czy może to termostat szwindluje???
Opublikowano
qrde uciekł mój post przed chwilą ,nie wiem co sie stało--piszę już w skrócie raz jeszcze---spróbuj jeszcze odpowietrzyc z dwa razy ,sprawdz wygląd płynu i oleju,korka wlewu oleju,e34 to fix do odpow. u mnie jest do tego gaz-mont. dodatkowy odpow. przy elektro-zaworze co puszcza do nagrzewnicy,jeśli będziesz zmieniał uszczelkę to pamiętaj najlepiej załóż ERLINGA -145-pln[2.05 a nie 1.75 jest za cienka po planowaniu], nowe szpilki około 80 pln i będziesz miał spokój,mnie nie miał kto doradzic[mówię o mechaniku] i mam wyciek na kanale olejowym na zewnątrz silnika-znów robota-ale cóż jak się kocha to sie czasem cierpi--pzdr-myśle ze cię ominie wymiana uszczelki---zapomniałem sprawdż pompe i termastat[wirnik w pompie i w goracej wodzie w szklance termost.]jeśli po odpowietrzeniu nic sie nie zmieni :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
Przed chwilką zrobiłem odpowietrzenie i wymianę płynu chłodniczego,przy spuszczaniu nic szczególnego nie zobaczyłem wszystko było czyste w płynie też żadnych paprochów.Zrobili mi to w stacji diagnostycznej solidnie odpowietrzali,przejechałem sie i jeszcze raz odpowietrzali wskazówka stoi pion delikatne ma odchyłki ,ale to minimalne,ogrzewanie działa no oby obyło się bez wymiany uszczelki pod głowicą może faktycznie coś się zapowietrzyło:)