Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie : czy wszyskie koła na których pracuje pasek wieloklin są w jednej lini tzn. licują względem siebie (np. patrząc z góry na silnik).

Mam wrażenie że w moim 1.6 M43 koło od pompy wody nieznacznie jest przesunięte w przeciwieństwie do reszty kół i rolek.

A pytam dlatego ponieważ 3 m-ce temu mechanik w ASO Fota wymienił mi pasek wieloklinowy wraz z napinaczem. Od kilku tygodni słyszę dziwny szum na biegu jałowym od strony alternatora. pomyślałem że to może napinacz ale przecież wymieniałem go na nowy wraz z paskiem 3 m-ce temu !! Zrobiłem krótki test, psiknąłem WD40 na pracujący napinacz i szum zniknął, więc pojechałem z reklamacją do ASO że mi jakiś trefny napinacz wmontowali. Koleś w ASO zdjął pasek i mówi mi że napinacz ok ale mi pasek zbiera (2 rowki są ścięte)i jest do wyrzucenia no i pokazuje mi że koło od strony pompy jest lekko przesunięte i to może być przyczyną ale nie jest pewien.

Wkurzyłem się bo radzą mi kpić nowe koło i pasek. A jak się okaże że po zamontowaniu tych części będzie to samo.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Opublikowano
w moim silniku M43 jest wszystko w jednej lini nie ma mozliwosci zeby cos bylo przesuniete jesli jest na swoim miejscu wymienialem pompe wodna i po zalozeniu nowej nic sie nie zmienilo wzgledem innych kol moja rada to taka wyciag pompe wyczysc ja sprawdz czy wszystko z nia jest ok czy gdzies na lozyskach walek sie nie przesunol jak bys mial pyt jak co zrobic pisz a pasek to juz nowy najlepiej Bosch-a a u ciebie jest tylko jedna rolk u mnie dwie i mi sie zdaje ze wymienia sie dwie na raz
jedynakk
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Jutro wymontuję pompe wody i zobaczę może faktycznie się wałek na łozyskach przesunął.