Skocz do zawartości

Ile czekać po zgaszeniu by był na bagnecie max poziom oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie jak w temacie. Po 4 godzinach mam 3\4 poziomu miarki a rano na bagnecie jest full!!! Mam takie przypuszczenie że skąś mi spływa (filtr oleju ??) Niby banalne pytanie i z pozoru nieistotne ale wiąże się to z problemem innego tematu który wystawiłem http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=57239 czyli ciśnienie oleju zapalone w zależności od czasu postoju z jednoczesnym klekotem zaworów w tym czasie.

Dorzuć ktoś swoje trzy grosze :D to tak niewiele a może mi pomóc :sad2:

Edytowane przez Filon
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

No właśnie a mi po nocy przybywa- w żadnym samochodzie tak nie miałem.. tłumaczyłem sobie że w BMW inaczej jest :wink:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2104&hg=11&fg=30&hl=10

ten link pozycja 8 jest do czujnika ciśnienia jeśli sie nie mylę jeśli tak niech mnie ktoś poprawi. Skoro spływa mi po nocy jeszcze jakiś olej to wnioskuje że z filtra i dlatego rano zanim nie zapcha sie filtr -czujnik nie ma ciśnienia! Czy ktoś ma pojęcie co z tym zaworkiem opisywanym w innych postach? Gdzie on jest?

Opublikowano
Ja zawsze sprawdzam stan oleju na następny dzień przed uruchomieniem silnika.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
OKI że można sprawdzać po 5 minutach ale czy po 8 godzinach powinno\może byc 1\4 miarki więcej??? Bo jak nie to znaczy ze mi coś tam spływa stad rano ten gratis :wink:
Opublikowano
co wy sciemniacie ? ze po 10 min ? Pod wplywem ciepla jak by to nazwac oleju jest wiecej i nigdy nie bedzie tyle samo po nocce gdzy auto jest zimne i nie bedzie tyle samo co po 10 min a nawet 3 godzinach