Skocz do zawartości

325 td i falujące obroty na gorącym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Wszystkich posiadaczy bmw a w szczególności tych z silniczkiem 2.5 td, tds. Chodzi mi o to że mam problem z wolnymi obrotami jak autko jest gorące, falują znaczy silniczek nie pracuje tak jak przystało na bmw.Zaznaczam iz samochodzik tak głupieje jak jest goracy.Na zimnym jest wszystko ok. Nawet sprawdzałem patent z polewaniem pompy wtryskowej zimną wodą i działa falowanie ustaje. Domyslam sie że padł nastawnik w pompie.Kasa mi sie delikatnie mówiąc skonczyła, kupiłem nowe radyjko i biema poptrzebuje kilka małych zaprawek tak że na nowy nastawnik i koszt rzedu 1500 zł mnie po prostu na dzien dzisiejszy nie stac.w związku z czym wpadłem na taki pomysł że skoro jak pompa zostaje schłodzona i działa ok to moze jak by zainstalował radiator i wiatrak na pompie to moze było by ok.:) co Wy na to ? i zapytam jeszcze czy zwiekszenie predkości obrotów pomoze chociaż na czas jakiś na ta przypadłość.

pozdrawiam i prosze o wypowiedzi i uwagi :dance:

Opublikowano

Faktycznie nastawnik pompy wtryskowej jest "piętą Achillesową" tych pomp. Z biegiem czasu przy maksymalnym skręcaniu kierownicą lub włączonych światłach auto będzie gasnąć - to oznaka końca żywota pompy wtryskowej. Pomysł ze schłodzeniem pompy nic nie da. Masz trzy możliwości:

1) nowa pompa wtryskowa

2) nowy nastawnik

3) używana pompa.

Minimalne podniesienie dawki paliwa może pomóc ale na dłuższą metę nie rozwiąże problemu. U mnie nie dało rady bo "ścieżka" była wytarta, ale warto spróbować. Powodzenia.

Pozdrawiam

Opublikowano
dolaczam sie do przedmowcy Sebastiana ze to pommpa, jej nastawnik... ja regeneruje sobie
Opublikowano
  • Autor
dolaczam sie do przedmowcy Sebastiana ze to pommpa, jej nastawnik... ja regeneruje sobie

Kolego Miniol możesz zdradzić gdzie i za ile takowa regeneracje wykonujesz?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ja regenerowalem w DIESEL MOTOR SERVICE w Lublinie, bez FV zaplacilem 970 zl, na ulicy Olszewskiego 6A, w necie znajdziecie numer, koles to Inżynier, nie byle mechanik,ma dużo certufikatów, terminy na miesiac albo 2 do przeodu wiec swiadczy tylko o tym ze dobrze robi.

Zregenerowalem swoja. chodzi super, pod maska inaczej sie jezdzi:P calkiem inne autko:P

Opublikowano
miniol ten kolaczek to za remont całej pompy z nastawnikiem
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
Tak ta cena to wymiana uszczelek, jakis tam sprezynek w srodku, sprawdzenie szczelnosci itd..... calosc lacznie z nastawnikiem. wszystko po tym dziaala super
Opublikowano

thx

po super specyfiku do czyszczenia wtysków trzeba u mnie to samo zrobic

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Jaki ten specyfik bo ja tez leje, ale ten koles co regenerowal powiedzial ze po regeneracji zebym to zrobil.

Moze u Ciebie bylo az tak duzo ze wymylo za duzo i cos pozapychalo???

MI sam kazal, zalalem STP do DIESEL. jezdze na paliwie V power diesel lub BP ULTIMATE, na reszczie sie nie oplaca bo gowniane...

Opublikowano

wiem to nie wina specyfiku tylko silnik mój lezał 7 lat w garazu i był nie palony przez ten okres , sam narobiłem sobie biedy dolewajac to

wysylkowo tez naprawia czy tylko osobiscie

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
wysylkowo tez, anwet taniej cie wyjdzie
Opublikowano
rozbieranie i skladanie odpada
POZDRAWIAM !!!