Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam zamiar kupic bmw e 46 320d 00-01r i tu mam pytanie do wlascicieli diesli wiadomo ze jezdzi sie nimi inaczej niz autami na benzyne dodam ze nigdy nie mialem auta w dieslu wiec jak jezdzic zeby nie zajechac np turbiny itp,itd,wiem ze nie mozna od razu gasic silnika tylko poczekac pare minut zeby turbina ostygla czym rozni sie jazda dieslem od jazdy benzyniakiem na co zwracac uwage zeby autko mi dlugo sluzylo dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Opublikowano

Czesc,

uzywaj znakow przestankowych i co pewien czas pisz od nowego wiersza, bo sie Ciebie troche slabo czyta :) .

Przy jezdzie turbodieslem nie oszczedzaj na dobrym oleju i terminach wymiany.

Oprocz tego, tak jak napisales, po ostrzejszej jezdzie (np. autostradowej) odczekaj pare minut przed zgaszeniem silnika.

Rowniez po uruchomieniu silnika przed rozgrzaniem nie wkrecaj go na wyzsze obroty, ale to sie akurat tyczy wszystkich silnikow.

No i staraj sie tankowac dobrej jakosci paliwo, chociaz w Polsce to loteria.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Cóż - standardowo eksploatuj silnik w niskich obrotach. zakładam że kupiłeś auto z silnikiem diesla by było w miarę ekonomiczne, wiec wyczuj od jakich obrotów auto przyzwoicie się zbiera, i w tych obrotach go użytkuj.

Oprócz tego jak mówił kolega powyżej - warto dać silnikowi trochę czasu zanim się nagrzeje. Naprawa diesla jest kosztowna, więc lepiej poczekać aż olej się dobrze rozprowadzi po wszystkich elementach silnika, przed ruszeniem.

Opublikowano

Pytanie co najmniej dziwne :doh: :lol:

Jak sie wolno kulasz (za wolno) to pomimo znacznej elastyczności silnika, dieslem nie wyprzedza sie z biegu przy 60 km\h (no chyba że masz dużo kasy na sprzęgło i dlugą prostą).

Dbasz o turbinę i akumulator zimą (pilnujesz żeby zamiast elektrolitu wody nie było:D ) i to wszystko

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Nie zdziw się jak z rurki podymi trochę - ot taka natura diesla.

Dlatego zresztą rurkę ma skierowana ku dołowi.

Pozdro