Skocz do zawartości

schemat instalacji radiowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam BMW E39 z fabryczną instalacją nawigacji. poprzedni własciciel wyciął nawigację i wstawił zwykłe radio. Teraz chcę uruchomić radio z CD. Kupiłem radio i posiadam wiązkę elektryczną do tego radia. Mam jednak problem z jego uruchomieniem. Potrzebuję scemat instalacji radiowej do jego uruchomienia. Będę wdzięczny za pomoc.
Opublikowano

Witam

Jest wiele różnych schematów audio w E39

1. Jaki rok i miesiąc auta? Limo czy Touring?

2. Jakie radio? Oryginalne BMW (business?, professional?, data produkcji) czy innej firmy?

3. Jaka instalacja głośnikowa> Standard, Hi-Fi, Top Hi-Fi?

4. Wiązka o której piszesz, w jakim aucie była i z ktorego roku i miesiąca i z jakiej wersji audio jest (Std, hi-fi, top hi-fi)?

Czego dokładnie szukasz? Co nie działa?

Opublikowano
  • Autor
Posiadam BMW Touring z 2002 roku raczej początek bo zakup był 8 marca. W tym samochodzie był system nawigacji. Przed zakupem ktoś wyciął cały osprzęt i zamontował zwykłe radio business. W tym momencie nie działąją przyciski sterowania radiem w kierownicy i nie działa telefon. Radio z wiązką zostało wyjęte z samochodu z samochodu z 2003 roku. Jest to radio dwuczęsciowy zestaw radia i CD. W związku, iż tamta instalacja została zniszczona zmuszony jestem do położenia nowej, z którą mam kłopoty. Instalacja głośnikowa jest raczej standard.
Opublikowano

Witam

No to jest trochę zabawy :(

Wszystkie schematy są w WDS (np. WDS 8.0 - jedna płyta DVD - trzeba sobie poszukać)

Kierownica komunikuje się z radiem przez I/K-BUS. Wysyła tą szyną telegramy do radia o naciśniętym przycisku. Tą szyną jest też komunikacja z wieloma innymi urządzeniami, wyświetlane komunikaty na wyświetlaczu radia itp.

Czy np. zegarek-godzina jest ta sama na radiu i na zegarach? Przestawienie czasu w radiu powoduje zmianę czasu na zegarach? jeśli tak to I/K-Bus przy radiu połączone jest poprawnie i trzeba szukać przerwy w kierownicy, spirali itp.

Jeśli zegarek nie synchronizuje się to pewnie I/K-bus niepodłączony do radia.

I/K-Bus ma prawie w całym aucie kolor kabla biały/szary/żółty. pin nr 9 (na ośmiopinowym czarnym złączu w radiu, piny numerowane od 9 do 16). Na tym samym złączu podłączony jest częściowo telefon (mute i telephone on). Komunikacja z telefonem odbywa się też przez I/K-BUS.

Ze spirali na kierownicy wychodzi na pinie 9. Przyciski na kierownicy zasilane są bezpiecznikiem F44.

Pozdrawiam

typer