Skocz do zawartości

dziwne objawy - chyba awaria stacyjki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wczoraj stało się coś dziwnego w mojej bmce. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki nie gasną zegary (tak, jakby kluczyk wciąż był w stacyjce w pozycji 'on') i brzęczyk świateł wydaje kilka dźwięków (mimo wyłączonych świateł). Po zamknięciu auta pilotem wszystko się wygasza ale po otwarciu znowu śeiecą się zegary (przed włożeniem kluczyka do stacyjki). Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Opublikowano

W tym aucie(mam takie samo, ale sedan) nie spotkalem sie, ale z innych doświadczeń to wygląda to na zwarcie jakies po prostu w instalacji elektrycznej. Nie kombinowales nic sam czasami? Albo stacyjka jest spierniczona...

Pozdrawiam.

Opublikowano
nic nie kombinowałem; stało się to nagle rano przy odpalaniu. Kluczyk mam bez immobilizera - wygląda na oryginalny. Czy demontaż i sprawdzenie stacyjki może coś pomóc?
Opublikowano
Mój stary meraś kiedys potrafił "chodzić" bez kluczyków,tzn. po odpaleniu wyjmowałem kluczyk:) Miałem wtedy do wymianę stacyjkę.
Opublikowano

oprocz stacyjki sprawdz tez jakas elektryczna kostke czy cos takiego pod stacyjka!

Pewnego dnia w E36 w czasie parkowania zaskoczyl mi rozrusznik sam z siebie! Ciezko chodzila mi stacyjka wiec ja uznalem winna i dalem do naprawy za 70pln i oczywiscie kupilem rozrusznik za 150! koles to zlozyl do kupy auto sprzedalem a 2-3tyg pozniej nastepnego wlasciciela spotkala ta sama przygoda! Winna byla "kostka czy cos takiego pod stacyjka" a nie stacyjka! W ASO powiedzieli mi ze tez kilka razy zwalali podobne problemy na stacyjke a to ta kostka pod spodem powodowala zwarcia itd

Opublikowano

Włączyłem zapłon i następnie odpiąłem stacyjkę - niestety objawy są takie same.

Co to za kostka bo nie mogę jej zlokalizować? Czy chodzi o kostkę zespoloną ze stacyjką czy też coś innego? :?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

sorki ale stracilem temat! moze jeszcze cie to interesuje:)

nie wiem dokladnie gdzie jest ta plytka/kostak amysle ze chodzi o zespolona ze stacyjka! u mnie byla cala popalona!