Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

prblem.

dzisiaj po zmianie podszybia zauważyłem pęknięcie na przedniej szybie, posrodku. na jakieś 20cm, łuk.

co robić?

czy zmianiać szybę, czy jeździć dalej?

szczerze - trocvhę mnie to wkurza wizualnie, i myślę, że sie nie przyzwyczaję...

jak dotrzeć do danych jaka to konretnie szyba? czy z czujniekiem deszczu, czy z zielonym paskiem itd...żeby nie kupić innej niż mam

czy na szybie jest jakiś numer któy identyfikuje taką szybę?

i gdzie można ją kupić, bo na allegro nic nie znalazłem...

nowa czy może być uzywana?

no i jakie ceny...

pozdr i dzięki z góry

e 38 jest najlepsze... po prostu
Opublikowano
prblem.

dzisiaj po zmianie podszybia zauważyłem pęknięcie na przedniej szybie, posrodku. na jakieś 20cm, łuk.

co robić?

czy zmianiać szybę, czy jeździć dalej?

szczerze - trocvhę mnie to wkurza wizualnie, i myślę, że sie nie przyzwyczaję...

jak dotrzeć do danych jaka to konretnie szyba? czy z czujniekiem deszczu, czy z zielonym paskiem itd...żeby nie kupić innej niż mam

czy na szybie jest jakiś numer któy identyfikuje taką szybę?

i gdzie można ją kupić, bo na allegro nic nie znalazłem...

nowa czy może być uzywana?

no i jakie ceny...

pozdr i dzięki z góry

Coś takiego można teoretycznie nawiercić z dwóch stron i nie będzie się dalej rozkruszało... ale to AŻ 20 cm i E38 a nie Żuk :-)

Wiem że szkoda kasy, ale nie ma co tego olewać... w razie wypadku taka szyba może się rozpaść na części, naprawa to też wydatek. Nie mam pojęcia po ile są nowe szyby do e38... wiem że do innych aut do 500 pln się kupi. Używane? Wiem że ciężko jest wyciąć szybę w całości, jeśli ktoś wycina to zazwyczaj ją uszkadza... ale jeśli znajdziesz używana naprawdę w super stanie to wydaje mi się że czemu nie.

Jaka jest obecnie? VIN i www.realoem.com

Pozdrawiam

Opublikowano

witam,

dziekuję za pomoc,

okazało się, ze nie mam czujnika deszczu, bo nic nie widze pod lusterkiem, stad ten wniosek (żadnych pasków, czy kropelek chroamtycznych...),

mam ogrzewanie na dole, te paski czarne, no i zieloną końcówkę szyby u góry po długosci,

zamierzam kupić szybe na allegro, pytanie - czy przy demontarzu szyby niszczy się uszczelka?

i ile ew kosztuje nowa?

dzieki i pozdr,

gdańsk

gdyby ktoś z czytajacych z oklicy trójmiasta miał do sprzedania taka szybę, czekam na kontakt,

pozdro

Opublikowano

Może AutoGlass Jann w Sopocie? Ja kiedyś wymieniałem szybę w Mercedesie Vito, serwis 1600zł a tam za 530. Do tego u nich można wykupić ubezpieczenie szyby na rok za 10% jej wartości. Obejmuje ono wymianę szyby na nowa bez względu na przyczyne uszkodzenia. Używana może być i taniej, ale przy jej zakładaniu nikt za nią nie weźmie odpowiedzialności gdy pęknie. Tanie szyby tez maja w Gdyni na Kapitanksiej chyba nr 1. Tam kiedyś widziałem jak gość chciał zaoszczędzić na szybie do nowego Mitshubishi Colta. Nowa kosztowała w serwisie ok 1800. Zamienników jeszcze wtedy nie było, bo auto świeże. Znalazł gdzieś używkę za 600zł ale sam musiał pojechać 300km w jedna stronę bo nie chcieli wysłać. Wiec niby jakiś 1000zł oszczędności miał być.

Ale tylko niby, bo stoję i patrzę jak właściciel auta z facetem z zakładu szklarskiego wyjmują szybę z tego Colta przewieziona cale 300km po naszych dziurawych drogach na rozłożonych tylnych fotelach i stercie koców, aż tu nagle mały trzask. Szyba pękła w ręku, na nieszczęście właściciela Colta w jego ręku, na szczęście Pana szklarza ze nie w jego :) Gość zbladł jak ściana i wcale się nie dziwie, bo jak nawet kupi druga używana to wyjdzie mu już jak za nowa, a co stracił czasu i nerwów to juz się nie da policzyć. Gdybyś potrzebował jakiejś pomocy to pisz na gg.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja też polecam AutoGlass Jaan w Sopocie (lub w gdańsku) albo w całej Polsce:

http://www.jaan.com.pl/

profesjonalna firma też wymieniałem u nich szybę czołową w e-34 wtedy zapłaciłem 400zł z montażem i było wsio ok :cool2:

Jedyna słuszna marka samochodów to BMW :-)
Opublikowano

witam,

wiem juz wszystko o szybach przednich do e38, mój rocznik 95, silnik 3.0 benz,

mam nadzieję, że ta wiedza się przyda forumowiczom,

otóż:

- autoglaas Jan, jak najbardziej, polecam, fachowa obsługa, szybkość,

- ceny- ok 750 pln za szybę z czujnikami deszczu, z załozeniem, ale bez uszczelki, bo twierdzą, że uratują ta na której szyba siedzi, jesli nei uratują to uszzcelka u nich kosztuje ok 110 pln. koszta można policzyć łatwo.

- moja szyba bez czujnika deszczu - co ciekawe - droższa, bo kosztuje 1050 pln z założeniem, tez bez uszczelki, usczzelka, jw ok 110 pln, (ta sama uszczelka w serwisie BMW, nieautoryzowanym, oryginalna, oczywiście (nowa) kosztuje ok 70 pln).

- szybę dorwałem z jakiejś siódemki z rozbiórki, za ok 300pln,

- samo założenie w Glaas Jan - 130 pln,

- na wszystko oczywiście wystawiają invoice, :mrgreen:

dzięki za pomoc i pozdrawiam wszytskich,

Opublikowano
Coś takiego można teoretycznie nawiercić z dwóch stron i nie będzie się dalej rozkruszało...

troche offtopic ale Michael nie wiem czy wiesz ze poruszyles niezwykle trudne zagadnienie z wytrzymalosci materialow. na tych dwoch stophole'ach ludzi habilitiacje pisza. pozdrawiam. nie wiem czy to masz taka praktyczna znajomosc tematu czu zglebiales teoretycznie. jesli to drugie to :modlitwa:

i juz tylko celem drobnej korekty, zatrzymac nieciaglosci sie nie da ale mozna wielokrotnie opoznic jej postep.