Skocz do zawartości

Pare pytań dotyczących bmw e36 szyberdach,lpg,centrlny zamek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam pewien problem a w zasadzie pare problemów,pytań,prosiłbym o pomoc

Od niedawno jestem posiadaczem bmw e36 z silnikeim 1,8 m40

i mam pare pytań

-pierwsze to to czy lampka oswietlenia od elektrycznego szyberdachu powinna sie palic nawet po wyłaczeniu stacyjki,szyberdach otwiera sie nawet jezeli kluczyka nie ma w stacyjce?

-druga sprawa szyberdach elektryczny otwiera sie do polowy i dalej nie chce isc(chodzi o opcje gdy szyber sie uchyla)?co to moze byc a druga opcja szyberdachu t.j calkowite otwieranie dziala bez problemu?

-kolejne pytanie dotyczy centralnego zamka mianowicie jezeli zamyka mz kluczyka to centralny zamyka wszystkie zamki a pozniej odrazu sie otwiera?od czego zacząć?aha i lampka wewnetrzna pali sie w dwoch pozycjach caly czas tzn.na pozycji srodkowej powinna sie zapalac chyba po otwarciu drzwi a ona pali sie non stop nawet przy zamknietych drzwiach?czy to moze miec cos wspolnego z centralnym zamkiem?

-kolejne pytanie reczny hamulec da sie podniesc wszystko gra ale tylko dzwignie da sie podniesc i to wszystko nie zaskakuje,nie trzyma?jak sie za to zabrac?

-mam instalacje lpg chyba 2 generacji,w miejsce silnika krokowego do gazu wstawiona jest reczna regulacja a powinien byc wstawiony krokowy bo nawet kostka od niego wisi,instalacja brc ,centralka bingo?samochod strasznie przerywa podczas jazdy i ciezko jest ruszyc,trzeba bardzo lekko gazu dodawac?bylem na regulacji powiedzieli ze jest w miare oki ale spaliny sie gdzies jeszcze wydostaja oraz lapie gdzies lewe powietrze w okolicach kolektora ssacego ,facet psiknal ta mjakims specyfikiem i tak stwierdzil?czy to moze tak zle chodzic od tych wlasnie rzeczy ktore wymienilem dodaje ze na paliwie chodzi super ,nic nie przerywa nie skaczą obroty aha i jedno co zaobserwowalem to jak silnik jest zimny to nawet na gazie idzie nic nie przerywa potem w miare rozgrzewania jest lipa,a jescze jedno gdy przelacze na benzyne i pozniej znowu na gaz to znowu jest dobrze dopier za jakas chwile znowu szarpie?wymienione sa przewody,swiece ,kopulka,palec

pomozcie prosze ja juz nie wiem co mam robic?co moze byc pod tym kolektorem ssacym do wymiany,gdzie ta mmoze sie dostawac lewe powietrze?a wydech ma cos wspolnego>moze sonda ma cos wspolnego z gazem?ale na paliwie chodzi super?moze to od tego silnika krokowego lpg?

prosze o pomoc,pozdrawiam

Opublikowano

1 nie powinna się palić po wyjęciu kluczyka tak przynajmniej jset w mojej

2 co do uchylnego to opisz bardziej w mojej jest tak ze podsufitka sie trochę cofa i dach sie unosi z jednej strony

3 centralny prawdopodobnie zarezerwował ci wizyte u elektryka a co do lampki to powinna gasnąć po paru sekundach jak zamkniesz drzwi

4 ręczny też to przerabiałem ząbki się zjechały musisz kupić nową dźwignię ręcznego i ją wymienić ja na allegro zapłaciłem 30zł

5 też miałem LPG :mad2: wywaliłem to szkoda nerwów i wyatków no i samochód odzyskał moc i teraz jest super a wcale nie jest tak źle ze spalaniem

Opublikowano
Jeśli mogę Ci pomóc odnośnie centralnego to na99.9% masz padniętą krańcówkę odpowiedzialną za zapalanie się światła po otwarciu drzwi a tym samym centralny myśli że są nie domknięte a właśnie takie są objawy niedomkniętych drzwi. Co do szyberdachu to obstawiałbym że elektryka była dokładana i ktoś uprościł sobie montaż biorąc "+" np. z oświetlenia kabiny ale to taka moja wizja.
Opublikowano
alternator nic z tym wspólnego nie ma ja mogę otwierać na wyłączonnym silniku i zamykać więdz coś jest nie tak podłączone na forum jest gdziś książka o bom naprawach i tam jest to opisane jak powinno wyglądać też sa schematy elektryczne zobacz
Opublikowano
a ja mam taki problem z szyberdachem ze raz sie otwiera a raz nie wiem co to moze byc .. slyszlaem opinie ze jest zasilany przez alterantor i silnik musi popracowac aby nabrał mocy zeby mozn abylo szyber. otworzyc nie wiem ile w tym prawdy ?? !!

Stawiam na przekaźnik komfortu. Prawdopodobnie zimny lut. Poszukaj na forum jest gdzieś recepta na to krok po kroku.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg