Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szanownych kolegów, mam takie nurtujące mnie pytanie, (dodam że szukałem ale odpowiedzi nie znalazłem) Mam taką sytuację. Co jakiś czas (rzadko) ale pojawia mi się problem z temperaturą, tak normalnie temperatura stoi w pionie, ale zastanawia mnie czy w waszych autach jak się nagrzeją pojawia się ciśnienie w układzie chłodzenia i jak duże? To niby powinno wynikać z fizyki bo zmiana temperatury itd. ale chciałbym się upewnić bo może tak ma nie być. czy moglibyście przy okazji sprawdzić w przewodach pojawia się ciśnienie i czy np. bez problemu można ugnieść przewód. Mam podejrzenie że może dostaje się ciśnienie z układu bo u mnie przewody są raczej "nabuzowane". a drugie pytanie: jak odpowierzamy układ to robimy to przy otwartym korku od zbiorniczka, czy jak jest układ dobrze odpowietrzony to można otworzyć korek od zbiorniczka wyrównawczego i nie wywli płynu (oczywiście jak auto jest nagrzane) czy nie można?. duzo napisałem ale może jednak koledzy przeczytacie się wypowiecie. pozdrawiam
Opublikowano

to co wedawało by sie w innych autach nienormalne to w BeeMie jest "normalne" czyli węże tak twarde na gorącym silniku że praktycznie nie uginają się przy ściskaniu wynika to z tego że ciśnienie w układzie wynosi 1-1,5 atmosfery i jeśli wszystko jest OK to nie martw się tym

dobrze odpowietrz na zimnym silniku i po nagrzaniu nie odkręcaj ani korka ani odpowietrzników

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
a ja sie zastanawiam.. w mojej 540 przedwczoraj po ostrzejszej jezdzie gdzies chyba poszedl jakis wezyk z tylu silnika.. nie znam sie w sumie na budowie ukladu chlodzenia.. moglby mi ktos podeslac jakies zdjecia albo programik (tak jak w vag'ach etka)?.. zobaczylem to dopieor jak sie zatrzymalem.. duzo pary i woda lecaca spod auta.. oczywiscie od razu zgasilem silnik i auto na lawecie pojechalo do mechanika.. ale najdziwniejsze jest to i nie wiem cyz sie cieszyc czy nie.. ze temp wody wciaz stala "w polowie" ...zero oznaki ze sie zagotowalo czy cos.. dopiero jak samochod ostygl to komp wyswietlil ze niski poziom plynu jest.. jak myslicie? bedize ok? ja mam taka nadzieje.. jutro jade od rana patrzec co i jak
E39 540iA ... Kocham i Szanuję... :)