Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Ostatnio bardzo mnie wciągnęło polerowanie mojego samochodziku przy użyciu mleczka lekko ściernego Sonax Extreme.Pytanie więc moje jest następujące:jak często mogę polerować samochód przy użuciu tego ustrojstwa?Słyszałem, że przy pomocy lekko ściernych past i mleczek warstwa lakieru po prostu się zmniejsza.Nie chce któregoś dnia po prostu zetrzeć lakieru do gołej blachy :cry2:
Freude am fahren...
Opublikowano
Mysle ze raz na rok czyms takim mozna przejechac autko po zimie np. Czesciej jakims woskiem nabłyszczającym i wystarczy.
Opublikowano
Może nie poleruj pastą ścierną tylko właśnie woskiem. Wosk tak nie niszczy lakieru a i tak samochodzik się ładie świeci :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Ja raz w roku przejade tempo (lekko scierna). ostatnio kupilem rowniez z K1 wosk nabłyszczający za 8zł bodajrze i tez calkiem fajnie nablyszcza. Mam jeszcze inny specyfik (mleczko nablyszczajce) z 3M ale do tego uzywam juz maszyny polerskiej.
Opublikowano

Ja kupuję na stacji shell wosk. Nie pamiętam jak się dokładnie nazywa. Kosztuje ok 11zł.

Loks chyba masz przerąbane z czerwonym lakierem co? Brat miał dwa czerwone auta i tydzień po woskowaniu lakier był już matowy.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
eee nie jest tak zle. lakier szybko matowieje w przypadku lakieru akrylowego byc moze twoj brat takowy mial. dwuskladnikowy lub metalic tak szybko nie plowieje chyba ze ktos polozyl jakis tani klar i rozne dziwne rzeczy sie z nim dzieją.
Opublikowano
Według mnie bardzo dobrym środkiem do polerowania i utrzymania dobrego stanu lakieru jest SILICON GLAZE- firmy Amway- można go kupić na allego- łatwo sie nakłada i bardzo łatwo schodzi nawet po wyschnięciu.środek stosunkowo w średniej cenie.
masqo
Opublikowano
A co myślicie o produktach firmy Sonax?Ja mam taką politurę,mój szwagier także i muszę przyznać, że jest dobre...Kosztuje około 30 zł,więc tanie nie jest...Może jakiś inny wosk...Podobno Carnauba jest najlepszy...
Freude am fahren...
Opublikowano
Testuję właśnie preparat do nabłyszczania lakieru samochodowego . Efekt wysoki połysk preparat bardzo łatwo nanosi się na karoserię za pomocą szmatki czekamy do wyschnięcia i mamy matową mgiełkę która schodzi idealnie czystą miękką szmatką . Efekt lustro !!!!!! Nazwa dokładna Lustreur Firmy Holts .pojemność 500 ml. Ciemno zielona plastikowa prostokątna butelka
Opublikowano
A tak w ogóle to można woskować samochód co tydzień?

To zależy od preparatu, jaki stosujesz. Jeśli masz taki, po którym szmatki, którymi go wcierasz zabarwiają się na kolor auta, to nie możesz go używać co tydzień z wiadomych przyczyn.

E30 318IS Rally
Opublikowano

Nie ma nic lepszego niż czerwona F1

Można jechac po lakierze , plastikach, uszczelkach

Koszt coś ok 20zl

:twisted:

Opublikowano

Ja mam granatowy metalic i po umyciu były zawsze zacieki. Pytałem co użyć do nabłyszczenia ale nikt mi nie umiał doradzić. Zaryzykowałem kupując na Allegro "Turtle Wax Car Metalic" wosk do lakierów metalicznych (25 zł 0,5l.). Po użyciu :jawdrop: pierwszy raz w życiu wytarłem buty przed wejściem do samochodu :mrgreen:

Możesz używać tak często jak chcesz (bardzo delikatne polerowanie szmatką). Używałem 4 razy i jest jeszcze pół butelki - więc jedno polerowanie 3zł. Nic innego nie próbowałem, więc nie mam porównania :idea:

Opublikowano
osobiscie polecam i czesto stosuje wosk z dodatkiem teflonu firmy Porzelack. cena troche powyzej 50 zl starcza na naprawde dlugo (kilkadziasiat nalozen) i efekt pierwszorzedny :)
Opublikowano
A tak w ogóle to można woskować samochód co tydzień?

To zależy od preparatu, jaki stosujesz. Jeśli masz taki, po którym szmatki, którymi go wcierasz zabarwiają się na kolor auta, to nie możesz go używać co tydzień z wiadomych przyczyn.

Nieprawda.

lakier dwuskładnikowy nie zabarwi Ci szmatki gdyz z wierzchu jest bezbarwny klary. Takie zjawisko wystepuje jedyne w przypadku akrylu, a z tego co wiem to E36 nie malowano akrylem.