Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak to mój pierwszy raz :-)

Być może znalazłabym odpowiedź na moje pytanie na Forum ale błądzę trochę i potrzebuje Waszej pomocy :-)

A mianowicie muszę wymienić żarówkę xenonową w BMW 316Ti compact 2001r. W autoryzowanym serwisie cena mnie zabiła ... Ale nie wiem czy mogę o tym tu mówic :-) więc nic nie mowiłam :-)

Ceny żarówek w innych miejscach są dość rozbieżne od 200 do 480 zł.

Z wymianą też jest jakiś kłopot.

Czy zna ktoś jakieś miejsce (warszawa i okolice) gdzie można kupić w sensownej cenie żarówkę jak również ją wymienić?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Marlena

Opublikowano

Z wymianą żarnika nie ma zadnego problemu:

- zdejmujesz gumową osłonkę z tyłu lampy

- zdejmujesz wtyk elektryczny zarnika (wciskasz i przekręcasz w lewo)

- aby wyjąć sam żarnik musisz wcisnąć mocno w stronę przodu samochodu plastikowy pierścień otaczający żarnik i tak wciśnięty próbować przekręcić w lewo (to jest najtrudniejsza czynność - ja u siebie bawiłem sie z tym z 10 minut, bo był trochę zapieczony, aż w końcu się udało :))

Ważne: uważaj na wysokie napięcie, którym jest zasilany xenon - wszystko rób przy wyłaczonych światłach i stacyjce na "0", słyszałem także, że nie wolno właczać świateł, jeśli nie jest zamontowany i podłączony żarnik, gdyż można uszkodzić przetwornicę.

Odnośnie zakupu zarnika to polecam hurtownię z częściami przy komisach przy trasie wylotowej na Gdańsk (jadąc od strony Warszawy zaraz za stacją orlenu po lewej stronie).

Ja kupiłem tam żarnik PHILIPS za 180zł parę miesięcy temu.

Na początku swiecił trochę bardziej na żółto niż druga strona, ale to już taki urok nowego zarnika :)

Życzę miłej wymiany... :)

Komu bimer dużo pali? :)

BMW BRUTUS to dopiero smok:

Opublikowano
Mozesz jeszcze poszukać na allegro, jeśli masz zaufanie do tej formy sprzedaży :) ...... tam są tanie żarniki.

Komu bimer dużo pali? :)

BMW BRUTUS to dopiero smok:

Opublikowano

Dzięki wielkie za wskazówki :-) w instrukcji obsługi pisali, że pod żadnym pozorem nie można robić tego samemu ... :-)

a ja się bardzo słucham wszelakich instrukcji obsługi :-)

dzięki jeszcze raz za szczegółową pomoc :-)

pozdrawiam

marlena