Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jaki olej powinienem zalać do skrzyni biegów w E39 318 TDS 96rok?

W internecie jest takie zamieszanie ze łep odskakuje...

Nie mam żadnej tabliczki na korku :( Skrzynia manualna,jak dzwoniłem do serwisu to facet nie wiedział za bardzo...coś wspomniał o MTF ale nie był pewien...KOncówk vinu to XOAS09484

Proszę o pomoc

Opublikowano
Na skrzyni powinno być oznaczenie oleju. Żółta lub czerwona kropka. Po kolorze wiesz jaki masz wlać olej. Jeśli nic nie znajdziesz to poszukaj na forum. O oleju do skrzyni jest dużo.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Tak pomyliłem się mój model to E36.Natomiast dzisiaj jeszcze raz podnosiłem auto i nie ma zadnej naklejki ani tabliczki...na forum może i duzo jest o skrzyniach ale brak konkretu jaki mam wlać olej?a jak spuszcze to juz nie pojade do serwisu...Ile wogóle wchodzi tego olejU?pomóżcie proszę
Opublikowano
Do skrzyni wchodzi na bank 1.1 litra. Co do oleju to nie pomogę gdyż nie zmieniałem. Do automatów koledzy leją Dextron II lub III. Może jeszcze ktoś napisze jakieś konkrety odnośnie typu oleju do manuala.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Nie musisz spuszczac oleju zeby sprawdzic. Wystarczy ze odkrecisz korek do wlewania oleju ( z boku skrzyni ) i palcem sprawdzisz jaki jest kolor, potem zakrecasz i jedziesz po olej. Jesli masz MTF to radze kupic w ASO bo tylko tam jest dostepny, koszt 90zl litr i wez sobie banke pusta zeby Ci odlali.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

A czy w E46 320D olej też można sprawdzić w ten sam sposób -tzn. odkręcając korek z boku skrzyni?

Jaki powinien byc olej do tego modelu i tego typu?