Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak już nie którzy wiedzą zamontowałem xenony 8000K do E34, wszystko jest super, jakby nie to ze wyświetla mi sie na liczniku komunikat ABBLENDLICHT - światło mijania (przepalona żarówka, uszkodzony bezpiecznik lub obwód)!

Powód znam, żarówka xenonowa ma 35W a normalna żarówka 55W, teraz pytanie, co mam zrobić aby nie wyświetlał mi sie ten komunikat??

Opublikowano
Też mam zainstalowane xenonki w moim e34 (4300K) i jakiś czas borykałem się z przytoczonym problemem. W moim przypadku problem rozwiązał się sam - wymieniłem moduł LKM, bo stary uległ uszkodzeniu w wyniku jakiegoś zwarcia, i komunikat przestał się pokazywać. Pomysł xsilvera z punktu widzenia prawa Ohma będzie działał. Istnieje jednak inny problem - xenony w chwili rozruchu pobierają większy prąd niż zwykła żarówka, a to może powodować uszkodzenia modułu. Dla bezpieczeństwa powinno się włączać xenony przez przekaźnik (oczywiście stosownie "zbocznikowany", żeby się komunikat nie wyświetlał), coby nie spalić modułu.