Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ok dzieki za zdejmowanie piasy sie nawet nie zabieram zlece to warsztatowi wiem jednak że to jest kupe roboty trzeba wyjąc wachacz.
Opublikowano
Do zdjęcia piasty nie trzeba wyciągać wachacza na 100 % a osłony nie zdwejmiesz bo ma ona mniejszy otwór od srednicy tarczy i wyjęcie piasty jak wyżej wiąze się ze zmianą łozyska.
Opublikowano
wymieniałem łozysko wczoraj z kolega i powiem wam ze łatwiej i szybciej jest zdjac wachacz niz meczyc sie z wybijaniem na zamontowanym wachaczu w aucie i jeszcze zostaja torksy w półosce których nawet nie mogłem ruszyc ukrecajac na samym poczatku juz 2 głowki po konsultacjach dalismy se siana z wyjmowaniem półosi i wyszło to nam na dobre reszta to bajka nie trzeba zadnych sciagaczy do wyjecia piasty posłyzyły nam 2 sruby od koła i kawałek młotka z przecinakiem do podłozenia
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
dokładnie pisatę można zdjąć wkręcając śróby od koła które oprą się np o młotek włożony pomiędzy piastę a wachacz jednak zawsze rozleci się łożysko a zdjęcie wachacza to głupota bo później trzeba jechać na ustawienie zbieżności i kąta pochylenia koła osi tylnej.... a to dodatkowy koszt a łożyska nie trzeba wybijać bo to robota głupiego wystarczy odrobina inteligencji i ściągacz opisany wyżej i kręcąc jednym kluczem łożysko samo wychodzi a takie napieprzanie młotem w wachacz nie wyjdzie na dobre na wszelkie końcówki a wręcz można wiele uszkodzić...
Opublikowano

kat pochylenia koła ma podziałke wiec mozesz se utawic na swoim miejscu co do milimetra u mnie nie mogłem ruszyc srob od półośi wiec chyba lepiej zdjac wachacz niz ciac sroby w półosce no chyba ze uwazasz innaczej :D ale jezeli uwazasz inaczej to powodzenia

i nie wiem czy mówimy o tych samych łozyskach

POZDRAWIAM !!!
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
a jak odkrece polos to olej sie czasami nie wyleje z dyfra??A i jeszcze jedno nakretka na tylnim kole ta co trzyma piaste to jaki ma gwint lewy czy prawy?dzieki
Niech MOC bedzie z Toba!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Półoś można wyjąć całą z dyfra i rozkręcić na stole te torxy ale jak ktoś ma się męczyć z wymianą łożyska tylko po to żeby zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych, a nie ma o tym pojęcia to :duh:. Wyciągając wachacz rozłaczyć trzeba układ hamulcowy, ręczny itd więc przy po złożeniu trzeba odpowietrzać układ i regulować ręczny, w dodatku robić zbieżność. Dobry mechanik wymienia łożysko 'na aucie' za pare godzin, a ja płaciłem w E36 chyba 80zł więc naprawdę warto się zastanowić.

Jak rozkręcisz torxy na półosi to olej się nie wyleje nawet jak auto stoi krzywo. A nakrętka to JEDNORAZÓWKA i z dobrym łożskiem powinna być w komplecie, inaczej dokup ją zanim to rozkręcisz i przypadkiem nie skręcaj drugi raz tą sama.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to juz tu o nic sie nie mozna zapytac :duh: tylko odradzu jedziesz po mnie koles :duh:

Jade? :lol: Masz tu samych wujków dobra rada, ja Ci porponuje przemyśleć sprawe i zamiast pakować się w wątpliwej opłacalności robote daj to zrobić komuś kto się na tym zna i zrobi to dobrze. I dysponuje odpowiednimi narzędziami bo wymiana łożyska to nie wymiana koła czy tarcz, a jak ci przypadkiem coś pójdzie nie tak to zamiast zaoszczędzić kilkadziesiąt zł stracisz kilkaset. Jak będziesz chciał wykręcić wachacz to problemy mogą się zacząć już przy samym odkręcaniu go i nie życze Ci abyś urwał np. śrube w podwoziu bo bedzie :cry2:

Pozdro.

Opublikowano

I co panie bax wymienilem lozysko bez zadnego problemu.Nic nie uszkodzilem :mrgreen: Jak komus sie nie chce to tak jest najlepiej oddac do mechanika i juz :duh: A wymiana jest bardzo prosta:)

pozdrawiam :dance:

Niech MOC bedzie z Toba!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciesz się, że zrobiłeś i obyło się bez problemów, a o tym czy jest dobrze czy nie dowiesz się jak przejedziesz z 1000km i łożysko nie zacznie buczeć.

pozdro.