Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. Jestem wlascicielem bmw e34 520 12V. ostatnio mam pewne problemy. Ciezko odpala. faluja obroty. wg mnie duzo pali bo ok 17-18l gazu i wydaje mi sie ze jest slaby jak na silnik dwulitrowy, ciezko spalic gume. Przypuszcam ze sklad mieszanki jest zbyt zubozaly, i czy przyczyn nalezy szukac w przeplywomierzu, czy moze silniczek krokowy ciagnie lewe powietrze. po podlaczeniu do kompa nie pokazuje zadnych bledow. :cry: :cry: :cry:
Opublikowano
witam. Jestem wlascicielem bmw e34 520 12V.

cześć ja też

ostatnio mam pewne problemy. Ciezko odpala. faluja obroty.

faluja obroty - niespotykane :mrgreen: (żart) - wymień przewody, świece, wyreguluj zawory i jedź do gaziarza na regulację mieszanki

wg mnie duzo pali bo ok 17-18l gazu i wydaje mi sie ze jest slaby jak na silnik dwulitrowy, ciezko spalic gume.

jeśli ciagle prubujesz to zrobić tym silnikiem to nie dziw sie że Ci tyle pali :mad2: :mrgreen: swoja droga 14-15 to normalny wynik dla zmiennej jazdy (miasto-trasa)

Przypuszcam ze sklad mieszanki jest zbyt zubozaly, i czy przyczyn nalezy szukac w przeplywomierzu, czy moze silniczek krokowy ciagnie lewe powietrze. po podlaczeniu do kompa nie pokazuje zadnych bledow. :cry: :cry: :cry:

na początek zrób to co wyżej, jeśli nie pomoże lub już to robiłeś posprawdzaj szczelność wszystkich wężyków, jeśli guma od przepływomierza do kolektora jest pęknięta - wymień ją a na koniec możesz (ja tak czasami robię :lol:) wyjąć przepływomierz, rozebrać go lekko i przemyć klapę która chodzi w środku najlepiej benzynką, ekstremalnie ja rozbierałem i czyściłem ścieżki - trochę pomogło ale to już dalsza historia - najpierw zacznij od podstaw.

czołgiem

Opublikowano
czesc. wymienilem wąż,ktory laczy przeplywke z kolektorem, podobnie jak ty rozbieralem przeplywomierz i nic. a dzieje sie tak przewaznie na benzynie po przelaczeniu na lpg obroty przestaja falowac, ale i tak jest slaby. po ostaniej wizycie u mechanika, wg mnie dobrego bo kilka razy mi juz pomogl wymienilem uszczelke pod kolektorem ssacym, wle i to nic nie dalo.
Opublikowano
Obroty pszestaja falowac w chwili gdy przelaczam na LPG, ale i tak jest slaby. i nie wiem czy te silniki sa takie slabe zdaje sobie sprawe ze LPG to nie benzynka, ale powinien chuba troszke lepiej jezdzic. teraz moje i przypuszczenia kieruja sie na silniczek krokowy, w ktorym ponoc znajduja sie uszczelki ktore zuzywaja sie podczas jazdy na gazie i to powoduje zasysanie powietrza, tyle wiem. a co bedzie nie mam pojecia :| :|
Opublikowano
Warto sprawdzić drożność wydechu a dokładnie katalizatora. Niestety katalizatory w autach z LPG zużywają się dosyć szybko (czasami po 50tyś km po instalacji LPG). Można rozłączyć wydech przed katalizatorem i zobaczyć czy coś się zmieniło - jeśli będzie lepiej to 99% stopiony katalizator.
Opublikowano
Jak falują ci obroty po wymianie uszczelek kolektora ssącego to sądze, że mechanior spartolił robotę i dostaje się lewe powietrze przez uszkodzoną uszczelkę kol. ssącego! Przechodziłem ten temat i wiem co mówię. Nie trudno je uszkodzić przy zakładaniu kolektora i dokręcaniu śrub. Mogło nawet nastąpić uszkodzenie przez niedokręcenie śrub. Podciśnienie jest na tyle duże że potrafi przerwać uszczelkę.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.