Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jazda w korkach powoduje że wskaznik temperatury wjeżdza mi na czerwone pole a dodatkowo zapal mi sie czerwona kntrolka!!!

czy po zjechaniu na pobocze i wyłączeniu silnika powinien kręcić sie wentylator na chłodnicy automatycznie w celu schłodzenia płynu w chłodnicy????

bo w mojej bemie nie :( i nie wiem czy czasem przyczyną tego jest uszodzony jakiś kabel czy czujnik :modlitwa:

Opublikowano

elektryczny wiatrak jest od klimatyzacji, a BMW ma silnik chłodzony wentylatorem na wiskozie - kręci się, gdy silnik pracuje i obraca się wał

skoro silnik CI się grzeje, to masz kilka możliwości:

padnięta wiskoza

padnięty termostat

padnięta pompa wody - najmniej prawdopodobne, bo silnik by się grzał nie tylko w korkach - jednak to też wchodzi w grę

poza tym możesz miec zapowietrzony układ chłodzenia

najpier wjednak sprawdź czy masz wystarczająco dużo płynu, potem czy masz sprawną wiskozę (visco, wisko - wpisz w szukajce i znajdziesz mnóstwo tematów na forum), potem termostat itd.

a na koniec odpowietrz sobie układ

byłbym zapomniał:

POD ŻADNYM POZOREM NIE DOPUŚĆ, BY KONTROLKA ZAPALIŁA SIĘ PONOWNIE - ZABIJESZ SILNIK!!!

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

wentylator klimatyzacji spełnia 2 funkcje tez ma za zadanie po przekroczeniu danej temperatury silnika go schłodzic wtedy włancza sie na 2 bieg

co do pompy wody pare dni temu ja wymieniałem była jej tylko połowa a silnik sie nie grzał mechanik zobaczył to przypadkowo przy wymianie rozrzadu

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

A to teraz ja was zagne (chyba) mam nadzieje ze ktos mi to wyjasni.

Po przeczytaniu wszystkich postow na temat visko bylem pewien ze wlasnie to padlo u mnie juz chcialem wymieniac ALE mechanik powiedzial mi ze nie mam sprzegla wiskotycznego ( visko ) tylko sprzeglo elektrostatyczne. O szo chozi??

Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...