Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Klubowiczów,

Od jakiegoś czasu chodzi za mną kwestia zmiany autka (obecnie Omega B) i biorę pod uwagę Bawarkę serii 7 [E38]. Chciałbym sie zapytać posiadaczy tych modeli jak one się sprawują? Jaki silnik brać pod uwagę? Jak wyglądają koszty? Jak z awaryjnością? Ogólnie jak wrażenia lub porady przed zakupem? :)

Pozdrawiam

Grande

Opublikowano

tez mialem taka rozterke, od kiedy pracuje w firmie motoryzacyjnej z wlasnym warsztatem postanowilem ze kupie se te auto i w jakis sposob utrzyma i powiem niejest tak ale, ja wymienilem tylko od zakupu drazek stabilizatora, naprawilem przewod klimy i wyswietlacz klimatronika, a na co zwrocic uwage przy zakupie

"

- silnik M60 pompa olejowa, wykrecajace sie sruby mocujace !!!!

- zanikajace pixele w licznikach, wyswietlaczu komputera pokladowego lub wyswietlacza klimatyzacji

- pompa paliwowa (bardzo czesto)

- przerwy na kablach prawa strona przod nadkole

- sterowniki ksenona (w reflektorze)

- sensory walka rozrzadu

- pompa wodna (skrzydelka sie niszcza)

- chlodnica wodna (u gory jest taka mala zatyczka, ktora doprowadza do malych wyciekow, ma podobno taka sama pasowac z mercedesa)

- koniecznie wymieniac olej w automatycznej skrzyni biegow (chociaz wg. BMW nie trzeba zmieniac, ale nalezy nalegac), jak i rowniez takie kuleczki (jesli sie nie myle) by sie wsteczny bieg nie zaklemowal

- katalizatory sie czesto psuja (ceramika stuka), po jakichs 150000 km "

ale pamietaj ze w twoim aucie ani jedna z tych usterek moze sie niepojawic, ogolnie zworc uwage na elektronike czy wszystko dziala, czy wlacza sie wentylator klimy, szyby elektryczne itp, ze sprzedazy swojego auta zrezygnowalem poniewaz niema z nim problemu i to co mnie teraz przerazalo teraz juz niegra roli, aha i jeszczer jedno, przebieg!!!!!!!! na allegro patrze i sie smieje, bmw skora pomarszaczona, kierownica przetarta i podobno 180tys km, tak tak ale w 98r!! jezeli auto ma juz przetarta kierownice to przebieg juz ponad 300tys i niewieze w tlumaczenia ze ktos jezdzi jedna reka itp, OJ za duzo sie rozpisalem,

pozdrawiam

www.auto-optima.pl
Opublikowano

Co do znikających pikseli to przerabiam to w Omedze i koszty naprawy nie są wysokie. A jak wyglądają koszty tych napraw - tak "pi razy drzwi"?

Najchętniej zamieniłbym kilka zdań z osobą, która kiedyś miła Omegę b a potem przesiadała sie właśnie na BMW serii 7.

Pozdrawiam

Grande

Opublikowano

na pewno ponad 200zl kosztuje naprawa

ja jednak mam e38 po lifcie i nie mam zadnego problemu z pixelami, moze cos zmienili

w poprzednim e38, starszym o 2 lata, mimo ze przebieg nizszy to problem mialem

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Grande

Zamiana z omegi na e38 będzie zawsze korzystna - po prostu e38 jest znacznie mniej awaryjne ( chyba , że zachwyci Cię jakiś złom i się podpalisz!!!! )

Poza tym E38 to samochód o klasę wyżej także"awansujesz społecznie" poruszając się taką bryką :clap: :clap: :clap: .

E 38 póki co przemieszcza się Giertych :cool2: , Lepper :cool2: , Wałęsa , Kwaśniewski oraz jeszcze paru ministrów oraz oczywiście ja :cool2: i jeszcze paru kolegów z forum. :cool2:

Omega owszem ma swoje walory - rozmiar , tył napęd i bagażnik w kombi - ale e 38 to auto zdecydowanie lepsze .

E 38 na wejściu był 2x droższe od omegi a więc kupowali go ludzie bogatsi którzy dłużej serwisowali to auto .

Materiały użyte do 2x droższego auta też dzięki temu mają dłuższą żywotność .

Wiem co mówię miałem sporo aut i także omegę z 98 kombi z silnikiem 2.0 16V

Szukaj bryki z Niemiec ale patrz na nazwisko w briefie (aby nie była od Turka czy też uwaga !!!!! handlarze z Niemiec zaczynają ściągać auta z Włoch )

Pozdro

Mario

Opublikowano

ja w ta niedziele co byla przesiadlem sie z omegi 97` na 728 98` po dwoch dniach jazdy poszedlem przeparkowac omege i ... czulem sie jakbym jechal taczka!!! Wczesniej wydawalo mi sie ze omega jest calkiem wygonda i przyzwoicie jezdzi ale porownania nie ma. Jesli chodzi o zuzycie paliwa to wbrew pozorom 728i mniej mi pali od omegi. Omgea palila ok 8-9 na autostradzie a bmw 7.3 - 7.8 a w miescie omega 10 -15 a bmw 12- 16l. Co do awaryjnosci to cos mi piszczy/rzezi w silniku (ponoc sprezarka klimy) ale mam jeszcze 3 miesiace gwarancji wiec sie nie przejmuje.

Pzdr. i zycze udanego zakupu.

E38 735iA Sport Individual 99`
Opublikowano
Zamiana z omegi na e38 będzie zawsze korzystna - po prostu e38 jest znacznie mniej awaryjne ( chyba , że zachwyci Cię jakiś złom i się podpalisz!!!! )

Czy aby nawpewno zawsze ? Zwróć uwagę na to, że takie bmw zazwyczaj jest juz mocno wyeksploatowane i to omega wbrew pozorom może się okazać mniej awaryjna a w E38 ma co się psuć. Prawda jest taka, że zdecydowanie łatwiej kupić zadbaną omegą niż bmw bo dobrych E38 nie oddają raczej za darmo.

Szukaj bryki z Niemiec ale patrz na nazwisko w briefie (aby nie była od Turka czy też uwaga !!!!! handlarze z Niemiec zaczynają ściągać auta z Włoch )

Słuszna uwaga.

Generalnie ostrożność przy zakupie 10 letniego E38 jest jak najbardziej wskazana najczęściej auta miały już kilku właściceli i korygowane liczniki dlatego jeśli stan budzi wątpliwości lepiej sobie dać spokój i jeździć dobrą omegą.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Czy aby nawpewno zawsze ? Zwróć uwagę na to, że takie bmw zazwyczaj jest juz mocno wyeksploatowane i to omega wbrew pozorom może się okazać mniej awaryjna a w E38 ma co się psuć. Prawda jest taka, że zdecydowanie łatwiej kupić zadbaną omegą niż bmw bo dobrych E38 nie oddają raczej za darmo.

Słuszna uwaga.

Generalnie ostrożność przy zakupie 10 letniego E38 jest jak najbardziej wskazana najczęściej auta miały już kilku właściceli i korygowane liczniki dlatego jeśli stan budzi wątpliwości lepiej sobie dać spokój i jeździć dobrą omegą.

no wiesz ale kolega się juz chyba decyduje na e38.... oczywiscie ze jesli ma dobra omege... a chce zmienci na e38 za 18 000 zł z allegro od handlarza albo co gorzej któa jezdzi kilka lat w polsce i jeszcze na gazie od 98 roku... to bedzie mial problemy... za dobre e38 owszem trzeba zapłacić... i wtedy problemów niema... omega... ja uważam że są strasznei awaryjne..i również są dobre i złe egzemplarze... jak kupiszo "OKAZJE" to potem każdy samochód okazuje sie awaryjny...

Co Cie skłoniło po bmw... kupić alfe... uznany w testach , oraz wśród użytkowników za NAJBARDZIEJ awaryjny....

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano (edytowane)

Generalnie każda uwaga jest dla mnie cenna. Nigdy nie miałem BMW więc nie za bardzo znam się na mankamentach tych autek. Wybrałem E38 ponieważ potrzebuję dość dużego samochodu (ponad 2m wzrostu + kobiałka + dzidzia) a poza tym jak mówi przysłowie:

Facet powinien mieć wał a nie jakieś tam przeguby. :dance:

Pozdr

G.

Edytowane przez Grande
Opublikowano
no wiesz ale kolega się juz chyba decyduje na e38.... oczywiscie ze jesli ma dobra omege... a chce zmienci na e38 za 18 000 zł z allegro od handlarza albo co gorzej któa jezdzi kilka lat w polsce i jeszcze na gazie od 98 roku... to bedzie mial problemy... za dobre e38 owszem trzeba zapłacić... i wtedy problemów niema... omega... ja uważam że są strasznei awaryjne..i również są dobre i złe egzemplarze... jak kupiszo "OKAZJE" to potem każdy samochód okazuje sie awaryjny...

No i o to mi mniej więcej chodziło :cool2: Tylko jak oglądam bmw wystawione na sprzedaż to niestety widzę, że podstawowym kryterium sprowadzania tych aut była niska cena dlatego zalecam chłopakowi ostrożność.

omega... ja uważam że są strasznei awaryjne..i również są dobre i złe egzemplarze... jak kupiszo "OKAZJE" to potem każdy samochód okazuje sie awaryjny...

Czemu strasznie awaryjna ? U mnie w domu jeździły 3 egzemplarze i nic szczególnego się z nimi nie działo w odróżnieniu do e32. Nie gloryfikuje tu omegi tylko chciałby zauważyć, że mało które auto daje tak wiele za tak niewiele.

Oczywiście dobre E38 to zupełnie inna klasa i doznania w czasie jazdy niż omega tylko najpierw trzeba taki egzemplarz kupić a np. za 20 tyś może być z tym problem.

Co Cie skłoniło po bmw... kupić alfe... uznany w testach , oraz wśród użytkowników za NAJBARDZIEJ awaryjny....

Po 1. Wszystkiego trzeba spróbować,

Po 2. Mam diesla a w alfach największym problemem były awaryjne silniki benzynowe TS,

Po 3. Gdy kupuję kilkuletnie auto to bardziej kieruję się stanem, pochodzeniem i dokumentacją przebiegu a mniej pozycją w statystykach usterkowości.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Po 2. Mam diesla a w alfach największym problemem były awaryjne silniki benzynowe TS,

Dokladnie, padaly wariatory. Kazde auto, o ktore sie wlasciwie dba - odwdzieczy sie bezawaryjnosci.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Co do alf... znam złe doświadczenia trzech znajomych , alfa 156 benzyna 2.0 pekla pasek rozrzadu... na gwarancji... po przebiegu 40 000.... 166 2,4 jtd ... ciagle cos bylo zle w silniku... w koncu byl do kapitalki i został kupiony drugi.. w drugim tez cos sie dzialo ... auto sprzedane...

147 rok 2006 ... jtd 160Km... padała elektryka praktycznie odrazu... pekl kolektor ... autko sprzedane bo właścicel był wsciekly ze za taką kase cigale siedzi w serwisie... ( nie na darmo jest jest żart... że właściciele alf nie witają się na drodze bo wszyscy się rano widzieli w serwisie ) :dance:

oczywiscie bez obrazy... mi alfy się bardzo podobają ...wizualnie... stylistyka itp... technicznie bym się bał... może nie słusznie...

co do e38... jak chce sie kupić nie ma co patrzec na wiek... bo widziałem z 97 roku z gazem sekwencyjnym na feldze 18" cena 18900zł...zdjecia igiełka... pojechałem obejrzałem i nie wiem czy spełniała by moje oczekiwania gdybym włożył 20 000 w nią jeszcze...... jak ktoś nigdy nie miał doczynienia z BMW i jeszcze z 7... to może się naciąc... ja mam już 3 bmw ... e38 ma sąsiad... więc dobrze wiem jaka MUSI BYC ...

ja mam 95-96 r i już mnie wyszła ok 26000 -27000 zł... ale za to jestem zadowolony w 100% ....

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg