Skocz do zawartości

BMW 530d eksploatacja czyli co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazlem dla siebie nowe BMW E39 530d

ale ciagle sie waham pomiedzy ta BMW a Omega C 2.2 DTI

O omedze wiem wszystko co powinien wiedziec kupujacy bo moj ojciec ma taka, ale o 530d nie wiem zbyt duzo oprocz tego ze Opla objezdza jak chce :D

Interesuje mnie spalanie, dodam ze w Bmw jest automatyczna skrzynia jej awaryjnosc tez mnie interesuje.

A i jest w niej TV i Navi i ciekawi mnie czy jest do niej polska mapa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znalazlem dla siebie nowe BMW E39 530d

ale ciagle sie waham pomiedzy ta BMW a Omega C 2.2 DTI

O omedze wiem wszystko co powinien wiedziec kupujacy bo moj ojciec ma taka, ale o 530d nie wiem zbyt duzo oprocz tego ze Opla objezdza jak chce :D

Interesuje mnie spalanie, dodam ze w Bmw jest automatyczna skrzynia jej awaryjnosc tez mnie interesuje.

A i jest w niej TV i Navi i ciekawi mnie czy jest do niej polska mapa?

powoli dochodze do przekonania graniczacego z pewnoscia, ze samochody po ok. 2000 r. sa do kitu... niestety jest tak, ze w e39 cos trzeba stosunkowo naprawiac, a moj tesc jeszdzi e36 316 1995 r. bez wiekszych problemow trzeci rok... smieszne jest to, ze najczescie sa tzn. drobne niedorobki modelu e39... a to jez, a to piszczaca szyba/uszczelka przy otwieraniu/zamykaniu szyby

jesli chodzi o skrzynie automat w 530dA to ostrzegam, ze jej awarie sa dosc czeste, wlasnie tego doswiadczylem i dopiero teraz sie zorientowalem jakiej rzeszy ludzi to dotyczy... niestety producent, czyli GM sie w tym przypadku nie popisal

jakby nie bylo z e39 530d, porownanie z omega 2,2 dti jest malo na miejscu, wg. mnie inna liga

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

jesli chodzi o skrzynie automat w 530dA to ostrzegam, ze jej awarie sa dosc czeste, wlasnie tego doswiadczylem i dopiero teraz sie zorientowalem jakiej rzeszy ludzi to dotyczy... niestety producent, czyli GM sie w tym przypadku nie popisal

A ja uwazam, ze zapewne jest to wina uzytkownikow, ktorzy uwierzyli w informacje w manualu, ze nie wymienia sie oleju w skrzyni bo jest "time life". A to oczywiscie neiprawda, ten olej powinien byc wymieniony po kazdych ~100.000 km. Innym problemem jest zapewne chipowanie tych silnikow i znaczny wzrost momentu obrotowego, czego skrzynia nie wytrzymuje.

Bono z jakim przebiegiem miales auto i czy mialo kiedys wymieniany olej w skrzyni?

Tomek

Marzenia się spełniają...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja uwazam, ze zapewne jest to wina uzytkownikow, ktorzy uwierzyli w informacje w manualu, ze nie wymienia sie oleju w skrzyni bo jest "time life". A to oczywiscie neiprawda, ten olej powinien byc wymieniony po kazdych ~100.000 km. Innym problemem jest zapewne chipowanie tych silnikow i znaczny wzrost momentu obrotowego, czego skrzynia nie wytrzymuje.

Bono z jakim przebiegiem miales auto i czy mialo kiedys wymieniany olej w skrzyni?

oczywiscie masz racje, ze w tej calej awaryjnosci duza wina braku wymiany oleju, ja mam obecnie 225 tys. km (przypuszczam, ze olej nie byl zmieniany wczesniej), ale znam przypadki awarii ze znacznie mniejszym przebiegiem, w tym oczywiscie bez czipow...

producent dal jednak ciala w tej skrzyni, chodzi m.in. o konwerter, ktory obecnie jako czesc zamienna produkowany jest w innej technologii (szczegolow nie znam, tyle dowiedzialem sie od ludzi obeznanych z tematem)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1