Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad przesiadką na BMW tak jak patrzylem to najbardziej interesują mnie silniki od 3.5l :twisted:

Który jest najlepszy? Jakie są spalania i częste usterki

Pozdrawiam

Opublikowano

To masz do wyboru tylko 3 opcje: 3.5, 4.4 i 5.0.

Ja pomykam 4.4 i mi wystarcza (manual). M5 to już inne koszty utrzymania.

540 nie będzie droższa w eksploatacji od Imprezy GT ale jeździ się tym zupełnie inaczej (nie znaczy lepiej czy gorzej).

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Znajomy ma E39 535i i trochę żałuje zakupu, bo koszta utrzymania właściwie takie same jak w 540i, a paramtery silnika i osiągi znacząco gorsze. Sytuacja analogiczna ma miejsce w przypadku 523i i 528i. Leje 20 litrów po mieście przy dynamicznej jeździe, koszty serwisu V8 jak to V8, ale on nie liczy każdej złotówki. :wink: M5 to już chyba dla prawdziwych fanatyków.
Opublikowano

Wszystko sie da zagazowac, tylko w przypadku niektorych (np. M5) to nie ma sensu, bo (pomijajac kwestie ideologiczne) koszty benzyny to tylko niewielka czesc wydatkow na samochod.

No i zadna instalacja gazowa nie jest tak zupelnie obojetna dla ukladu zasilania paliwem i osiagow auta, chociazby przez to, ze samochod robi sie o paredziesiat kilo ciezszy.

Jezeli chodzi o 535i albo 540i, to TYLKO i WYLACZNIE sekwencja - te silniki sprawuja sie dosc dobrze na instalacjach firmy Prins.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
dzieki za odpowiedzi mam jeszcze pytanie czy te samochody da sie zagazowac

Da się, tylko czy trzeba?

Zagazowanie ma sens tylko w przypadku dużych przebiegów w mieście. Spalanie w trasie jest niskie a gaz wiąże się z wieloma dodatkowymi kosztami eksploatacyjnymi.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari