Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie czy jak mam sciagniety pasek ze sprezarki klimatyzacji to czy po jej zalaczeniu powinien krecic sie wiatrak klimy? chce zalozyc pasek z nowym napinaczem a nie wiem czy jest sens ladowac kase bo moze wiatrak jest caput
Opublikowano
aby wiatrak zakrecil musi powstac cisnienie w ukladzie klimy ktore wytworzy sprezarka.Jednak bez paska sprezarka nie zakreci i cisnienia nie bedzie.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
aby wiatrak zakrecil musi powstac cisnienie w ukladzie klimy ktore wytworzy sprezarka.Jednak bez paska sprezarka nie zakreci i cisnienia nie bedzie.

wiatrak uruchamia sie gdy czynnik chlodzący osiagnie wysokie cisnienie wraz ze wzrostem jego temperatury. Schładzając czynnik jego cisnienie sie zmniejsza.

Szymon: jesli chcesz sprawdzic wiatrak to odepnij wtyczke i podaj prosto na niego napiecie z aku. Masz 3 kable. Jak nie podepniesz to bedzie dobrze. Byle nie zwierac. masz 2 predkosci na wiatraku. (chyba ze ktoras nie dziala). 1 kabel to masa. 2 pozostałe to bieg 1 i 2.

Opublikowano

wczoraj sprawdzałem u siebie wiatrak, to bardzo proste:

1 w chłodnicy z lewej strony od przodu samochodu w górnej jej częsci masz czujnik temperatury wody, wyjmij wtyczkę

2 we wtyczce sa trzy kabelki jeden z nich (pin 1 brazowy) to masa dwa pozostałe pin 2 i 3 to sa dwa biegi wentylatora. potrzebujesz kawałek kabelka moze być cienki jeden koniec do masy drugi do ktoregos z 2 pozostałych pinow.

3. włącz zapłon w pozycje 2 nie musisz włączać silnika tylko aby sie kontrolki zapaliły

4. wentylator powinien sie krecic na któryms z biegów, mozesz zewrzec z drugim pinem i sprawdzic czy działa drugi bieg

U mnie wentylator sie nie krecił, słyszałem tylko cykanie przekażników w skrzynce pod maską okazało sie ze byl przepalony bezpiecznik chyba 40 nie pamietam 30 A po wymianie bezpiecznika wentylator ruszył.

Opublikowano
wczoraj sprawdzałem u siebie wiatrak, to bardzo proste:

1 w chłodnicy z lewej strony od przodu samochodu w górnej jej częsci masz czujnik temperatury wody, wyjmij wtyczkę

Ale kto mowi tu o chlodzeniu wody ? :worried:

sprawa tyczy sie klimatyzacji

Opublikowano
chlodnica wody rowniez korzysta z tego wiatraka! poprostu wiatrak mozna rowniez sprawdzic przez ten obwod, prosciej, a przy okazji rowniez sprawdza sie przekaźniki czy załanczaja pierwszy i drugi bieg a nie tylko sam wiatrak