Skocz do zawartości

wiatrak klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie czy jak mam sciagniety pasek ze sprezarki klimatyzacji to czy po jej zalaczeniu powinien krecic sie wiatrak klimy? chce zalozyc pasek z nowym napinaczem a nie wiem czy jest sens ladowac kase bo moze wiatrak jest caput
Opublikowano
aby wiatrak zakrecil musi powstac cisnienie w ukladzie klimy ktore wytworzy sprezarka.Jednak bez paska sprezarka nie zakreci i cisnienia nie bedzie.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
aby wiatrak zakrecil musi powstac cisnienie w ukladzie klimy ktore wytworzy sprezarka.Jednak bez paska sprezarka nie zakreci i cisnienia nie bedzie.

wiatrak uruchamia sie gdy czynnik chlodzący osiagnie wysokie cisnienie wraz ze wzrostem jego temperatury. Schładzając czynnik jego cisnienie sie zmniejsza.

Szymon: jesli chcesz sprawdzic wiatrak to odepnij wtyczke i podaj prosto na niego napiecie z aku. Masz 3 kable. Jak nie podepniesz to bedzie dobrze. Byle nie zwierac. masz 2 predkosci na wiatraku. (chyba ze ktoras nie dziala). 1 kabel to masa. 2 pozostałe to bieg 1 i 2.

Opublikowano

wczoraj sprawdzałem u siebie wiatrak, to bardzo proste:

1 w chłodnicy z lewej strony od przodu samochodu w górnej jej częsci masz czujnik temperatury wody, wyjmij wtyczkę

2 we wtyczce sa trzy kabelki jeden z nich (pin 1 brazowy) to masa dwa pozostałe pin 2 i 3 to sa dwa biegi wentylatora. potrzebujesz kawałek kabelka moze być cienki jeden koniec do masy drugi do ktoregos z 2 pozostałych pinow.

3. włącz zapłon w pozycje 2 nie musisz włączać silnika tylko aby sie kontrolki zapaliły

4. wentylator powinien sie krecic na któryms z biegów, mozesz zewrzec z drugim pinem i sprawdzic czy działa drugi bieg

U mnie wentylator sie nie krecił, słyszałem tylko cykanie przekażników w skrzynce pod maską okazało sie ze byl przepalony bezpiecznik chyba 40 nie pamietam 30 A po wymianie bezpiecznika wentylator ruszył.

Opublikowano
wczoraj sprawdzałem u siebie wiatrak, to bardzo proste:

1 w chłodnicy z lewej strony od przodu samochodu w górnej jej częsci masz czujnik temperatury wody, wyjmij wtyczkę

Ale kto mowi tu o chlodzeniu wody ? :worried:

sprawa tyczy sie klimatyzacji

Opublikowano
chlodnica wody rowniez korzysta z tego wiatraka! poprostu wiatrak mozna rowniez sprawdzic przez ten obwod, prosciej, a przy okazji rowniez sprawdza sie przekaźniki czy załanczaja pierwszy i drugi bieg a nie tylko sam wiatrak