Skocz do zawartości

problemy z Alufelgmi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakie sa dokladnie paametry alufelgi do BMW e39 520i 99r chodzi mi o 15 tylko reszty parametrow nie znam bo kupilem ladne i wulkanizator powiedzial mi ze jakies ET jest nie tego bo bylo ET25 a ja nei wiem co to jest jezeli ktos dokladnie zna parametry bo tego modelu bety to niech pisze
Opublikowano
witam ET przy tym modelu to ET13 a jest to średnica piasty na którą wchodzi felga jeżeli felga ma większy otwór niż piasta to można założyć plastikowy pierścień a jeżeli odwrotnie to nic pozdrawiam
Opublikowano
witam ET przy tym modelu to ET13 a jest to średnica piasty na którą wchodzi felga jeżeli felga ma większy otwór niż piasta to można założyć plastikowy pierścień a jeżeli odwrotnie to nic pozdrawiam

:duh: henryxx - gratuluje wiedzy!!

ET to niestety nie jest srednica piasty, tylko odsadzenie felgi czyli odleglosc pomiedzy plaszczyzna symetrii kola a plaszczyzna piasty. Im mniejsze ET, tym kola maja szerszy rozstaw. Zdarzaja sie tez felgi zujemnym ET.

Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano

ja zakupilem felgi od e36 do swojej e39 i wielkosc otworu piasty nie pasuje !! tzn w feldze jest za maly !!

mysle ze nie bedzie klopotu w profesjonalnym zakladze na "roztoczeniu" tego otworu co ??

a noi ET hmmm skoro w e36 smigly to chyba e39 tez bedzie ok

nie jestem tego w stanie sprawdzic bo felga na piaste nie nachodzi hehehehe

pozdrawiam

Opublikowano
ja zakupilem felgi od e36 do swojej e39 i wielkosc otworu piasty nie pasuje !! tzn w feldze jest za maly !!

mysle ze nie bedzie klopotu w profesjonalnym zakladze na "roztoczeniu" tego otworu co ??

a noi ET hmmm skoro w e36 smigly to chyba e39 tez bedzie ok

nie jestem tego w stanie sprawdzic bo felga na piaste nie nachodzi hehehehe

pozdrawiam

hmm moim zdaniem to się nie uda, jakbyś miał większą średnicę to wtedy korzystasz z pierścieni, ale o rozwiercaniu to pierwszy raz słyszę.

Opublikowano
et powinno być 20 ale et25 się zmieszczą tylko tak jak koledzy mówią musisz otwór na piastę dać przetoczyć na 74,2 mm
Opublikowano
  • Autor
Kiedy wulkanizator zalozyl mi te felgi z et25 i przykrecil to ie bylo sily zeby nimi ruszyc ani w lewo ani w prawo poniewaz blokowalo je kopyto z hamulcow i wulkanizator powiedzial ze nie ma opcji zeby pasowaly wiec przetpczenie chyba nic nie pomoze co????
Opublikowano
Nie wejdą. W E34 masz felgi z ET20, najlepsze są ET20, albo mniejsze np ET18. Generalnie od piątki pasują do piątki, możesz też zakładać felgi do serii 5 od serii 7 - też powinny podejść. Jeszcze trzeba pamiętać o średnicy, czyli z E39 założysz do E34, ale z pierścieniem centrującym, natomiast odwrotnie nie da rady.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d