Skocz do zawartości

Wymiana tarcz koniecznie z wahaczami?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam właśnie coś takiego ostatnio usłyszałem od gościa w sklepie motoryzacyjnym. Podobno w ASO BMW razem z tarczami przednimi wymieniają jeden z wahaczy, ponieważ pozostawienie go bez wymiany powoduje bicie przy hamowaniu...

czy ktoś może potwierdzić to? Nie jest to rozgłaszane z wiadomych przyczyn - tylko w ASO dobrze zrobią :twisted: .

po problemach xsilver'a pomyślałem że może coś w tym jest, proszę o opinie.

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano

Oczywiscie najlepiej jest powymieniac wszystko co się da na nowe :) ale ja nie widze zwiazku pomiedzy wymiana wahaczy i tarcz hamulcowych razem.

Jedyne to co przychodzi mi do głowy to dragania auta przy pewnych predkosciach, wtedy bardzo czesto diagnoza jest wahacz lub tarcze - wiec wymienią oba i pozamiatane. Z tym ze tarcze biją dopiero przy hamowaniu, a jak wahacz jest wybity to przy jeździe na wprost.

Ale tak na serio to jakaś bzdura jest.

Opublikowano
Nie, no gościu mówił to jak było by to regułą przy wymianie tarcz dlatego poddałem ten pomysł...
obecnie Alfa 156 GTA SW