Skocz do zawartości

BMW 740iA 2000r dusi sie miedzy 3 a 4 tys obrotow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc !

Chłopaki potrzebuje pomocy ale tym razem z moim autem ;-) Chodzi o BMW 740 iA 2000r. Miedzy 3tys a 4tys obrotów mam zamułę, tak jak by dusiły się obroty. Po za tym świeci się kontrolka check silnika. Byłem u pewnego najlepszego elektryka samochodowego w miesicie i skasował bledy, kontrolka zgasła, ale na jakieś 3h. Wymieniliśmy świece na nowe, stare nadawały się już do wymiany, filtr powietrza wymieniany 10tys temu. Wszystkie rury i plastiki całe od filtra, tak w razie wu sprawdziłem sobie sam co żeby nie było ze zasysa lewe powietrze. Po dzisiejszej wymianie świec KTS pokazał następujące bledy:

Diagnoza sterowników BMW Motronic ME 7.2 Pamięć błędów

26 Adapt. Mieszanki 1 (Multi.,rzad1)

Przy ograniczniku Reg.

27 Adapt. Mieszanki 1 (Multi.,rzad2)

Przy ograniczniku Reg.

221 Sygnał CAN z ASR

Bład czasowy sygnału

12 Sonda Lambda (rzad 1, czujnik 2)

Brak sygnału

Ilosc usterek 4

Gdzie blad 12 sondy lambda wczesniej nie występował, a z ta usterka jezdze już z miesiąc i byłem ze dwa razy na kompie i były bledy co wyzej, ale bez bledu 12.

Ponadto mam czasami taki broblem ze zapala mi się kontrolka ABS i ASR, ale wyłączę zaplon i wlacze powrotem i nie ma już tego bledu. Zdarza się to bardzo sporadycznie. Nadmienie ze nie oszczedzam mocy w swojej beci, i czasami jest pedzel 1 ,2 ,3 na maxa ;-) I jeszcze jedna sprawa, czy można jakos KTS-em wyłączyć RDC, bo za każdym razem po odpaleniu pokazuje blad, a niestety kola sa bez czujnikow. Proszę Panowie o jakies rady. Z gory serdecznie dziekuje

WW.NAVIBOCIAN.PL
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W moim przypadku okazało sie ze wywalona przepływka, wczoraj wymieniłem oczywiscie na oryginał i auto rakieta, zbiera sie mam wrazenie najszybciej z mojej trzeciej 740iA E38. Myśle sobie tak jeszcze nad chipem ;-) A i pojawia mi sie dalej raz na jakis czas blad:

221 Sygnał CAN z ASR Wydaje mi sie ze akumulator sie konczy. Ponoc to jest glownym powodem takiego objawu. Pozdrawiam

WW.NAVIBOCIAN.PL